Hlavní obsah

Vršecký se v Misanu na stupně nedostal, druhou jízdu zrušil nepojízdný Albacete

MISANO

Jen jedním ze dvou původně plánovaných závodů odstartoval v sobotu na okruhu v italském Misanu Evropský pohár tahačů. Dvojnásobný evropský šampión David Vršecký ze stáje Buggyra obsadil v úvodní jízdě páté místo, druhý český jezdec Adam Lacko s vozem Man byl šestý. Druhý závod byl záhy po startu přerušen po nehodě Španěla Albaceteho a nakonec jej vedení závodu zcela zrušilo.

Foto: Buggyra

David Vršecký s vozem Buggyra (vlevo) při závodu v Misanu. Vzadu se žlutým manem Adam Lacko.

Článek

Ještě v pátek odpoledne Buggyra živila naději na start obou vozů, nakonec se ale Brit Stuart Oliver - vítěz seriálu z roku 2004 - do závodu nedostal nesplnění administrativních podmínek. V sobotu tak do boje v patnáctičlenném startovním poli nastoupil v barvách roudnické stáje jen Vršecký.

První měření sil letošní sezóny obstaraly na okruhu nedaleko největšího italského přímořského letoviska Rimini, jen pár stovek metrů od pláží na jadranském pobřeží, měřené tréninky a dvakrát třetí Vršecký mohl být spokojený. Po poledni začalo jít na prosluněném okruhu do tuhého při měřeném tréninku, z nějž letos postupuje deset nejlepších do finální části kvalifikace, tzv. superpole. Postup mezi desítku nejlepších vybojovali bez problémů oba čeští jezdci, Vršecký se ale nakonec musel smířit se čtvrtou startovní pozicí, Lacko zajel osmý čas. Pole position si vyjel Němec Hahn, jehož v první řadě doplnil bývalý pilot Buggyry Markus Bösiger, který letos startuje s vozem Renault v týmu bývalého technického šéfa roudnické stáje Maria Kresse.

„Měli jsme pro kvalifikaci připravenou strategii, už v první části ale vytekl z některého vozu na trať olej a zajížděly se mizerné časy. V první části kvalifikace jsem spíš šetřil gumy, ve druhé jsem chtěl tlačit, ale na špinavé trati nebylo kam. Možná jsem jel zbytečně opatrně, ale třeba Albacete do toho šel a stálo jej to několik míst. I ze čtvrtého místa se toho ale dá dost udělat, na zaolejované trati to bude dost zajímavé,“ poznamenal dvojnásobný šampión starého kontinentu po boji o startovní rošt.

Drama ve druhé jízdě utnula havárie Albaceteho

Naděje čtyřiatřicetiletého pilota na vylepšení umístění ale zhasla brzy po startu prvního závodu. Soupeři Vršeckému nedovolili posun vpřed a zezadu jej navíc předjel věčný rival Albacete. V čele závodu vystřídal Hahna Bösiger a ve vedení vydržel až do cíle, Vršecký se musel spokojit s pátou příčkou. Lacko se dokázal posunout z osmé pozice na startovním roštu na šestou příčku. „Od poloviny závodu jsem měl potíže s brzdami. A vzhledem k novým pneumatikám se nějak nemůžeme trefit do nastavení. Naštěstí motor fungoval skvěle,“ oddechl si v cíli Vršecký.

Mnohem dramatičtětjší průběh nabídl druhý závod dne, do nějž Vršecký startoval znovu ze druhé řady, podle regulí se totiž nejlepších osm z první jízdy řadí na rošt obráceně a oba Češi stáli vedle sebe. Lacko se dokázal po startu probojovat na druhou příčku, Vršeckého snahu záhy po startu zbrzdil neúmyslný šťouchanec Albaceteho, po němž se český pilot na dráze otočil a propadl se do hloubi startovního pole. Albacete ale záhy zůstal s nepojízdným vozem na trati a závod byl nejprve přerušen a posléze zrušen, protože pořadatelé nebyli schopni odstranit z tratě vyteklou naftu a na okruhu se po 18. hodině již nesmí závodit.

V neděli pokračuje Evropský pohár tahačů v Misanu dalšími dvěma závody.

Evropský pohár tahačů - Misano (It.)
1. závod: 1. Bösiger (Švýc./Renault), 2. Hahn (Něm./Man), 3. Albacete (Šp./Man), 4. Östreich (Něm./Renault), 5. Vršecký (ČR./Buggyra), 6. Lacko (ČR/Man). 2. závod: zrušen. Pořadí EP (po 1. za 9 závodů)*: 1. 1. Bösiger (Švýc./Renault) 20 bodů, 2. Hahn (Něm./Man) 15, 3. Albacete (Šp./Man) 12, 4. Östreich (Něm./Renault) 10, 5. Vršecký (ČR./Buggyra) 8, 6. Lacko (ČR/Man) 6, 7. Szobi (Maď./Man) 4, 8. Lvov (Rus./Man) 3, 9. Levett (Brit./Man), 10. Mariezcurrena (Šp./Man).
*) Zatím nebylo rozhodnuto, zda pátý závod sezóny v ruském Smolensku bude pohárový nebo exhibiční.

Reklama

Související témata: