Hlavní obsah

VIDEO: Italský pilot byl po ohnivém pekle v Brně převezen do Říma

PRAHA/BRNO

Italský automobilový závodník Giorgio Bartocci, který jako zázrakem přežil hrůznou sobotní havárii při závodu série Lamborghini Blancpain Super Trofeo na Masarykově okruhu, po dvou dnech hospitalizace opustil fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích. Ve stabilizovaném stavu byl v doprovodu své rodiny transportován leteckým speciálem do Říma.

Foto: Michal Beran, ČTK

Hořící vůz Giorgia Bartocciho.

Článek

Na Masarykově okruhu, který je obecně považován za velice bezpečný, šlo zřejmě o nejvážnější nehodu  v historii. Bartocci nezvládl v hned úvodu závodu řízení a po smyku v cílové rovince naboural do boxové zdi. Jeho vůz se v ten moment proměnil v ohnivou kouli a trvalo minutu, než se záchranářům podařilo italského závodníka z plamenů, které šlehaly až do výšky šesti metrů, vyprostit.

Bartocci byl v kritickém stavu vrtulníkem transportován do brněnské fakultní nemocnice, kde lékaři pokračovali v boji o jeho život. Oslavy 80. výročí okruhu dostaly v ten moment zcela jiný rozměr...

V úterý ale přišly z Brna přece jen pozitivnější zprávy. Bartocci, který při nehodě utrpěl zlomeninu nohy, žeber a popáleniny 2. stupně na 40 procentech těla, byl odpojen z respirátoru a ve stabilizovaném stavu mohl být převezen do Říma. „Jeho rodina pochválila práci personálu nemocnice a prohlásila, že se Bartoccimu dostalo lepší péče, než by dostal doma v Itálii,“ uvedlo vedení Masarykova okruhu v tiskové zprávě.

Brněnští organizátoři současně rezolutně odmítají spekulace, zda nemohl být zásah hasičů a zdravotníků rychlejší. „Stanoviště záchranářů byla rozmístěna zcela podle předpisů a tomu odpovídala i rychlost samotného zásahu. Podle záběrů z kamer byly plameny uhašeny za 77 sekund, italský závodník byl z vraku vyproštěn za 56 sekund,“ reagoval na dotaz Sport.cz tiskový mluvčí automotodromu Tomáš Kandel.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint