Hlavní obsah

Zopakovat v Albacete starý vítězný scénář? Vršecký by nebyl proti

Po dvou týdnech se o víkendu ve španělském Albacete znovu roztočí kola Evropského poháru tahačů a na startu opět nebudou chybět čeští jezdci David Vršecký a Adam Lacko. První jmenovaný, dvojnásobný šampión starého kontinentu odstartoval sezónu v Misanu jedním druhým místem a na okruhu vzdáleném 250 km od Madridu chce letošní bilanci výrazně vylepšit.

Foto: Buggyra

David Vršecký s vozem Buggyra při závodu Evropského poháru tahačů v Misanu.

Článek

"Myslím, že to bude v boji o špici hodně vyrovnané, každý bod se může hodit. Potřeboval bych se dostat na nějakých padesát bodů. Bude to ale těžké, musím o osm bodů překročit své maximum z loňského roku," připomněl Vršecký před cestou do Španělska dvě třetí místa z minulé sezóny.

Pilot české stáje Buggyra v úvodním podniku sezóny vyhrál pohárový závod, kvůli překročení maximální povolené rychlosti byl ale penalizován a nakonec jej hřálo alespoň druhé místo v posledním závodu, do nějž prvních osm jezdců startovalo v obráceném pořadí. „Víkend v Misanu nebyl podle nejlepších představ, ale odjížděli jsme spokojení. Od těch nejrychlejších nás dělil jen krůček a všechno nasvědčovalo tomu, že bychom měli ve špičce zůstat,“ hodnotil čtyřiatřicetiletý závodník úvod sezóny, do níž roudnický tým vstupoval po řadě změn v reglementu s mírnými obavami.

Úkolem zrychlit auto na limitu  

Minimální odstup od nejrychlejších přinesl optimismus, celý víkend v Misanu se ale nesl v duchu hledání ideálního nastavení. „Čeká nás hodně práce, abychom dokázali ještě zrychlit. Víme, kam sáhnout, bude to ale o tom vymáčknout zrychlení z auta, které je na limitu,“ uvědomoval si Vršecký.

Změny na podvozku, které tým před cestou do Španělska během dvou dnů udělal, Buggyra nakonec otestuje až přímo v Albacete. Od testů na letišti v Panenském Týnci stáj narozdíl od předchozích let upustila. „Shodli jsme se, že to nemá cenu. Změny, které jsme udělali na nastavení podvozku, lze opravdu testovat pouze na závodním okruhu. Výlet na letiště by se rovnal ztrátě času. A kluci toho budou mít v dalších týdnech hodně,“ bral Vršecký ohled na mechaniky.

Do dějiště druhého podniku EP Vršecký míří ve čtvrtek a na technicky náročný okruh se dvakrát netěšil. "Neřekl bych, že Albacete vyloženě nemusím, vždyť jsem tam dvakrát vyhrál. Ale jsou okruhy, které mám raději," rozjímal nad tratí. "Asi nikdy ale nezapomenu na vítězství z roku 2007. Nevyšel mi měřený trénink ani kvalifikace, do závodu jsem startoval ze třetí řady. Pak se po startu srazili Bösiger s Albacetem a a já v závěru uštval Östreicha. Nepřeji samozřejmě nikomu nic zlého, ale podobný scénář by mi o víkendu vyhovoval," dodal se smíchem český pilot.

Reklama

Související témata: