Hlavní obsah

Lacko se blýskl čtvrtým místem, Vršecký se trápí s nastavením a pneumatikami

Nejlepším výsledkem českých závodníků v sobotních jízdách druhého podniku Evropského poháru tahačů na španělském okruhu v Albacete je čtvrtá příčka Adama Lacka s vozem MAN z první jízdy. Hned za ním dojel obhájce titulu David Vršecký s buggyrou. Ve druhém vystoupení si Češi pořadí prohodili jen s tím rozdílem, že si v hendikepově startovaném závodě pohoršili, když obsadili sedmou, respektive osmou pozici. V celkovém pořadí EP je Vršecký čtvrtý a Lacko šestý.

Foto: Buggyra

Buggyra Davida Vršeckého na trati.

Článek

Dvojnásobný šampión ve Španělsku bojoval s nastavením vozu a pomalými pneumatikami. Nicméně v první jízdě předvedl excelentní start. Z pátého místa se nacpal před Markuse Bösigera. Přestože buggyra byla pomalejší než speciál Renault jeho bývalého stájového druha, dokázal držet čtvrtou příčku takřka pět kol. Pak se však před něj dostal Bösiger i Lacko.

„Nejsem typem jezdce, který umí celý závod kličkovat a brzdit rychlejší soupeře. Markus předvedl excelentní předjížděcí manévr a Adam se s ním svezl,“ vysvětloval Vršecký, který nakonec dojel po technických problémech Němce Östreicha pátý. „Bodově to není zase tak špatné, ale je před námi strašně moc práce s hledáním ideálního nastavení a trakce.“

Dva body si při svém prvním ostrém startu v barvách Buggyry připsal německý pilot Uwe Nittel. „Šel jsem na start s vědomím, že moje zkušenosti se závody tahačů jsou minimální. Nikam jsem se nehnal, ale dva jezdce jsem předjel hodně snadno. Motoricky nemá Buggyra chybu,“ komentoval svůj výkon.

Šampionův šílený den

V hendikepovém závodě se z hlediska Vršeckého odehrálo vše podstatné v úvodu. Španěl Mariezcurrena nezvládl start a roudnický rodák musel vynaložit hodně úsilí, aby zabránil kolizi. „Zareagoval jsem včas a zachránil auto. Po třech zatáčkách jsem byl ale šestý a v zádech měl Albaceteho, kterému to na domácím okruhu jelo lépe než mě,“ popisoval průběh závodu.

Hned ve druhém kole se před něj Španěl dostal a v předposledním okruhu i útočící Östreich. „Po předjetí Adama jsem cítil, že by to snad mohlo jít. Vzápětí ale přišly problémy s pneumatikami. Nějak jsem doklouzal do cíle. Mám za sebou dost šílený den,“ konstatoval unaveně Vršecký. Nittel druhou jízdu kvůli technickým obtížím nedokončil.

Druhý podnik Evropského poháru tahačů v Albacete
Sobotní výsledky
1. závod: 1. Albacete (Šp.), 2. Hahn (Něm./oba MAN), 3. Bösiger (Švýc./Renault), 4. Lacko (MAN), 5. Vršecký (oba ČR/Buggyra), 6. Janiec (Fr./Renault), 7. Lvov (Rus./MAN) ... 9. Nittel (Něm./Buggyra).
2. závod: 1. Hahn, 2. Albacete, 3. Bösiger, 4. Janiec, 5. Lvov, 6. Östreich (Něm./Renault) ... 7. Vršecký, 8. Lacko.
Stav EP: 1. Bösiger 64 b., 2. Hahn 63, 3. Albacete 59, 4. Vršecký 39 ... 6. Lacko 30.

Reklama

Související témata: