Hlavní obsah

Závod 24 hodin v Le Mans skončil trojnásobným úspěchem vozů Audi

LE MANS

Slavný automobilový závod 24 hodin v Le Mans skončil trojnásobným úspěchem vozů Audi. Z prvenství se radovala francouzsko-německá posádka Romain Dumas, Timo Bernhard, Mike Rockenfeller.

Foto: Regis Duvignau , Reuters

Němec Timo Bernhard v Audi se raduje z vítězství v Le Mans.

Článek

Stanovili přitom nový rekord v ujeté vzdálenosti, když zkompletovali 397 kol. Debaklem skončil závod pro obhájce prvenství tým Peugeot. Žádný z jeho čtyř vozů v hlavní kategorii LMP1 maratón na francouzském okruhu La Sarthe nedokončil.

Charouz skončil sedmý

Ze dvou českých účastníků skončil v absolutním hodnocení sedmý Jan Charouz, startující v barvách týmu OAK Racing s vozem Pescarolo-Judd. S francouzskými týmovými kolegy Matthieuem Lahayem a Guillaumem Moreauem skončili druzí ve slabší kategorii prototypů LMP2.

Tomáš Enge spolu s Nizozemcem Peterem Koxem a Dánem Christofferem Nygaardem z týmu Young Driver AMR vybojovali s vozem Aston Martin třetí místo v kategorii GT1. Po startu z pole position jejich šance na lepší umístění zhatila prasklá poloosa, kterou museli už po necelých čtyřech hodinách jízdy vyměnit.

"Jsem rád, že jsem si mohl dojít pro pohár na pódium, ale mnohem víc se mi líbil ten velký. Takže příště musím čtyřiadvacetihodinovku vyhrát v celkovém pořadí," usmíval se Charouz po závodě.

"Byla to skvělá zkušenost a já jsem rád, že jsem mohl pomoci k prodloužení série umístění týmu na stupních vítězů ve třídě LMP2," dodal Charouz.

"Stupně vítězů jsou v Le Mans vždycky pěkné, i když výsledek není takový, jaký jsme si přáli a na jaký jsme měli. Vítězství pro nás určitě nebylo nedosažitelné. Splnilo se to, co jsem předesílal před závodem: že vyhraje ten, kdo bude mít nejméně problémů. Vyhrál vůz, který byl papírově spíš pomalejší, ale jel konstantně a neztratil zbytečně čas v boxech," řekl po závodě Enge.

Vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans:
1. Dumas, Bernhard, Rockenfeller (Fr., Něm., Něm./Audi R15) 397 kol, 2. Treluyer, Fassler, Lotterer (Fr., Švýc., Něm./Audi R15) -1 kolo, 3. Kristensen, McNish, Capello (Dán., Brit., It./Audi R15) -3 kola, ...7. Charouz, Lahaye, Moreau (ČR, Fr., Fr./Pescarolo-Judd) -36 kol, 22. Enge, Kox, Nygaard (ČR, Niz., Dán./Aston Martin DBR9) -86 kol.
LMP2: 1. Leventis, Watts, Kane (Brit./HPD ARX.01) 367 kol, 2. Charouz, Lahaye, Moreau -6 kol.
LMGT1: 1. Gardel, Berville, Canal (Švýc., Fr., Fr./Saleen S7R) 331 kol, ...3. Enge, Kox, Nygaard -20 kol.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint