Hlavní obsah

Automotodrom Brno zaznamenal rekordní ztrátu 23,2 miliónů korun

BRNO

Organizátor českého dílu seriálu mistrovství světa silničních motocyklů, společnost Automotodrom Brno, a.s., skončila v roce 2009 své hospodaření rekordní ztrátou 23,2 miliónu korun. Sdělila to předsedkyně představenstva společnosti Ivana Ulmanová. O rok dříve byla firma v mírném zisku 621 tisíc korun.

Foto: Automotodrom Brno

Letecký snímek Masarykova okruhu u Brna.

Článek

Důvodem ztráty jsou mimo jiné dopady ekonomické krize, která se projevuje v poklesu prodeje reklamy a zajištění sponzorů. Na hospodaření firmy se podle Ulmanové negativně projevuje absence státní podpory.

"Proto bude nutno v roce 2011 přistoupit k omezení konání některých vrcholných podniků. Pro společnost to znamená úsporu nákladů, lze však určitě očekávat negativní ekonomický dopad jak na město Brno, tak i na celý region," uvedla Ulmanová.

Společnost Automotodrom Brno zrekonstruovala závodní dráhu za 150 milionů korun. Tato investice je podle Ulmanové velkým zatížením rozpočtu firmy, stejně jako poplatky za konání jednotlivých podniků mistrovství světa včetně propagace těchto akcí.

Masarykův okruh letos slaví 80. výročí od prvního závodu, který se konal na původní dráze. Hlavní událostí kalendáře bude Grand Prix České republiky silničních motocyklů 13. až 15. srpna. Náklady na tuto akci podle Ulmanové činí 87 miliónů korun, příjmy mají být o zhruba 15 milionů nižší.

Také další akce jako závod mistrovství světa cestovních vozů či již uskutečněný závod mistrovství světa vozů Grand Tourismo jsou pro brněnské organizátory ztrátové.

Některé závody se budou rušit 

"Není samozřejmě úkolem soukromé obchodní společnosti nést veškeré náklady na takové akce," řekla Ulmanová s tím, že některé podniky se budou v budoucnu rušit. Konání mistrovství světa silničních motocyklů podle ní není v blízké budoucnosti ohroženo.

I přes negativní hospodářské výsledky společnost Automotodrom Brno zvýšila počet svých zaměstnanců. V zisku by měla být firma již v roce 2011, a to především díky rušení některých nerentabilních podniků. Okruh ročně navštíví více než půl milionů diváků.

Reklama