Hlavní obsah

Matějovský pojede o titul se špičkovým Audi

Karel FeltPrávo

Pětadvacetiletý královehradecký jezdec Michal Matějovský letos bude startovat v nejprestižnější kategorii domácího okruhového mistrovství v Bohemia Racing Teamu, který mu dal k dispozici špičkový vůz Audi A4 DTM. O vysoko ceněný domácí titul ve sprintech se utká především s Mercedesy DTM ze stáje Antonína Charouze.

Foto: Karel Hrnčíř

Michal Matějovský se supersilným Audi A4 DTM

Článek

Matějovský za sebou má první ostré testy se silným vozem. „Vzhledem k plánům do budoucnosti by se měl Michal letos naučit zvládat takto silný vůz,“ prozradil jezdcův otec, bývalý mistr Evropy v závodech tahačů Stanislav Matějovský.

„Na závodění s technikou z největšího automobilového seriálu, kterým je německý DTM, se nesmírně těším a rozhodně si to užiju. S takovým speciálem jsem ještě nejel. Prvním testům předcházelo povídání se závodními inženýry. Hodně mi v úvodu pomohl svými zkušenostmi také nejlepší současný český okruhový jezdec Josef Král, pak už jsem ale jenom jezdil a jezdil. Nejvíc mě překvapily brzdy, které po zahřátí dávají obrovský výkon a mají velkou účinnost. Rychlost, akceleraci a skvělou aerodynamiku u toho auta člověk nějak automaticky očekává. Ale přetížení několika G při prudkém brždění, je velmi silné,“ vyprávěl Matějovský, který byl loni vyhlášen mezi nejlepšími sportovci Královehradeckého kraje.

Obhajoba s Hybáčkem

Letos pojede doma také v týmu s Vlado Hybáčkem s vozem SEAT. Společně obhajují titul ve vytrvalostních závodech v Divizi 4 ve třídě do 2000 ccm v kategorii.

Matějovský má za sebou skoro všechny kategorie okruhového závodění a jezdil vlastně odmala. Začal na motokárách a získal na nich i první mistrovský titul.

Po přestupu do velkého motorsportu postupně sedlal pohárový pick-up, Škodu Octavii i BMW 1. Tři sezóny jezdil SEAT Leon Eurocup. Testoval ovšem i truck, anebo speciál kategorie GT. Startoval i mistrovství světa cestovních vozů WTCC. Loňskou sezónu završil mistrovským titulem v Divizi 4 do dvou litrů. Letos v lednu už se seatem stihl získat stříbrnou příčku ve své kategorii ve slavné čtyřiadvacetihodinovce v Dubaji.

Kooperace Matějovského s nejsilnějším českým týmem BRT není ničím zcela novým. „Spolupráci s naším týmem Michal zahájil už před mnoha lety, kdy u nás začínal v Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu a od té doby spolupráce trvá. Se Seatem Leon v Eurocupu po celou dobu závodil u týmu Sunred - BRT,“ řekl manažer týmu BRT Petr Najman.

Reklama