Hlavní obsah

Šampionát tahačů startuje, vysoké ambice mají dva české týmy

DONINGTON

Dva české týmy budou patřit mezi favority mistrovství Evropy tahačů, které začne v sobotu neobvykle v britském Doningtonu. Na startu desetidílné soutěže budou také dva Češi - dvojnásobný šampión David Vršecký tradičně hájící barvy Buggyry a také Adam Lacko, který bude nově jezdit za druhou českou stáj MKR. Jeden ze závodů se pojede opět koncem srpna na mosteckém autodromu.

Foto: Buggyra

David Vršecký při závodu Evropského poháru tahačů v Misanu.

Článek

Buggyra už řadu let patří mezi špičku závodního pole, ale MKR vlétnul v loňské premiérové sezóně mezi nejlepší jako čerstvý vítr. Stájový šéf Mario Kress, který dříve působil řadu let právě u konkurenční Buggyry, se svými renaulty dokázal vyhrát šampionát týmů a letos má jen ty nejvyšší ambice i v individuálním hodnocení. "Jsme favoritem. Po loňském vítězství jsou proto letošní plány zcela jasné: hodláme vyhrát všechno, co půjde," prohlásil sebevědomě německý odborník, který žije natrvalo v Čechách.

Jeho bývalý zaměstnavatel loni po zavedení nových technických předpisů řešil za pochodu změny, ale letos už hlásí znovu nejvyšší cíle. "Po roce a půl vývoje auto naplňuje mé představy, cítím neustále zlepšení. Veškeré problémy byly odstraněny a všechny úpravy fungují, jak mají," řekl před startem sezóny Vršecký, který působí v roudnické stáji také jako konstruktér.

Pro Vršeckého a jeho tým bude výhodou, že letos bude k dispozici v Buggyře také druhý jezdec. Angažování Angličana Chrise Levetta nebude jen dobrým marketinkovým tahem při vstupu do sezóny, který je na britské půdě, kam se šampionát vrací po řadě let. Jeho zkušenosti mohou pomoci k vývoji vozu a ambiciózní pilot má velké ambice. "Tým funguje skvěle na profesionální bázi, auto je dokonalé, nemůžu se dočkat startu," uvedl z Doningtonu Levett.

V jeho případě lze mluvit o velkých ambicích, v případě dvou zahraničních jezdců MKR o zkušenostech. Markusové Bössiger i Östreich už vědí, jak chutná evropský titul, a doplnění o mladého českého jezdce Lacka je zase dobrou zprávou pro české fanoušky.

"Vůz je perfektní, co více si může člověk přát?

Někdejší okruhový jezdec stejně jako Bössiger už také okusil angažmá v dalších týmech včetně Buggyry a také on by rád častěji stoupal na stupně vítězů. "Vůz je perfektní, co více si může člověk přát? Hodlám být maximálně do pátého místa, podium je snem," prohlásil Lacko.

Donington může hned na úvod pořadím zamíchat, znalosti s ním mají z celého startovního pole jen Levett s krajanem Stuartem Oliverem, ovšem páteční tréninky mohou přinést všem týmům cenné informace, které využijí ve víkendových bojích o body.

V Británii sezóna startuje, ve francouzském Le Mans 10. října skončí. Na mosteckém okruhu se závod tahačů pojede o posledním prázdninovém víkendu.¨

Program sezony 2011:
23. - 24. dubna: Donington (Brit.),
21. - 22. května: Misano (It.),
4. - 5. června: Albacete (Šp.),
18. - 19. června: Nogaro (Fr.),
8. - 10. července: Nürburgring (Něm.),
30. - 31. července: Smolensk (Rus.).
27. - 28. srpna: Most,
17. - 18. září: Zolder (Bel.),
1. - 2. října: Jarama (Šp.),
8. - 10. října: Le Mans (Fr.).

Reklama

  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články