Hlavní obsah

Räikkönen se třese na „nákladní“ premiéru v NASCAR

Mistr světa formule 1 z roku 2007 Kimi Räikkönen v noci na sobotu rozepíše další kapitolu svého motoristického životopisu. Na oválu v americkém Charlotte totiž absolvuje premiéru v populárním zámořském seriálu NASCAR. První ostruhy finský závodník získá za volantem pick-upu Toyoyta týmu Kyle Bushe v doprovodné sérii, která jede svůj závod v předvečer hlavní kategorie.

Foto: Sport.cz

Pick-up Toyota Tundra týmu Kyle Busche, s nímž se v sérii NASCAR představí Kimi Räikkönen.

Článek

Räikkönen po odchodu ze světa formule 1 jezdí druhou sezónu bez valných úspěchů mistrovství světa v rallye a letos si volné termíny v kalendáři WRC vyplnil angažmá za oceánem. „Opravdu se těším, až se blíže seznámím s NASCAR. Vím, že to je velice náročné a otevřené špičkové závodění. Určitě to bude velká výzva a taky velká zábava,“ nechal se slyšet finský jezdec s přezdívkou Iceman.

S pick-upem Toyota Tundra bude Räikkönen na trati bojovat například i s bývalým pilotem stáje Renault Nelsonem Piquetem ml. A podle indického jezdce Naraina Karthikejana, který letos ve formuli 1 usedá do kokpitu stáje Hispania a v NASCAR odjel několik závodů v loňské sezóně, nečeká jednatřicetiletého závodníka nic jednoduchého.

Kimi Räikkönenfoto: Reuters

„Předpokládám, že se bez potíží do závodu kvalifikuje. Na startu pro něj ale začne peklo. Konkrétně v Charlotte je okruh dost zeširoka otevřený a vzniká tam pěkná mela. Kimi má obrovský jezdecký dar a určitě se rychle adaptuje, první závod je ale obrovsky těžký pro kohokoliv. Vzpomínám si, jak jsem startoval z jedenácté pozice a po prvním kole jsem byl čtyřiatřicátý! Ostřílení jezdci vás prostě přejedou a jedinou zbraní je začít být také agresivní a získat na dráze kontrolu,“ poznamenal Karthikejan.

Räikkönen sice absolvoval s týmem  krátký test a na bzukot na oválu se připravoval za pomoci videa. „Poslali jsme mu videa s několika truckovými závody v Charlotte včetně on-board záběrů. To by mu mělo pomoci jak se ovládá plyn, kolik je autu potřeba naložit. I co se stává, když jedou chlapci s auty těsně vedle sebe,“ podotkl s úsměvem šéf stáje a závodník v jedné osobě Kyle Busch.

Truckový závod série NASCAR v Charlotte se jede v noci z pátku na sobotu SELČ, přímý přenos vysílá od  2 hodin ráno stanice SPORT5.

Reklama

Související témata: