Hlavní obsah

Legendární Stirling Moss dal volantu sbohem. V 81 letech se už na závodění necítí

Pavel NovotnýSport.cz

Nečekaný odchod do sportovního důchodu oznámil v předvečer slavného závodu 24 hodin Le Mans legendární Stirling Moss. Pravda, slavný anglický závodník letos v září oslaví již 82. narozeniny, ani pokročilý věk mu ale dosud nebránil znovu a znovu usedat za volant. Po čtvrteční kvalifikaci na závod veteránů s vozem Porsche RS61 ale Moss poznal, že jeho čas nadešel...

Foto: archiv

Sir Stirling Moss v roce 2008 při představení vozu McLaren Mercedes SLR, který nese jeho jméno.

Článek

„Třásl jsem se strachy, ještě než jsem usedl do vozu. Totálně jsem sám sebe vyděsil. Vždycky jsem říkal, že když se na to nebudu cítit, skončím. Miluji závodění, ale můj čas vypršel,“ oznámil legendární jezdec často přezdívaný jako „nejlepší závodník bez mistrovského titulu“.  „Je to oficiální, bílá helma Patey byla pověšena na hřebík. Stirling Moss odešel do závodnického důchodu,“ dodal nadšený příznivec moderních technologií prostřednictvím sítě Twitter s připomenutím legendární bílé přilby s korkovou výstelkou.

Stirling Moss (narozen 17. září 1929 v Londýně) závodil od osmnácti let a jeho kariéra trvala více než šedesát let. Ve formuli 1 absolvoval 66 závodů a šestnáct z nich vyhrál, mj. třikrát triumfoval ve Velké ceně Monaka. Nikdy však nedosáhl na mistrovský titul; v letech 1955-58 skončil v konečném pořadí MS vždy druhý a vysloužil si proto přezdívku „korunní princ mistrovství světa“.

Po nehodě půl roku v umělém spánku

Celkem absolvoval v letech 1948-1962 529 závodů a 212 z nich vyhrál. Ve svém bohatém závodnickém životopise má i triumfy z legendárních podniků jako Mille Miglia (závod na 1000 mil se startem a cílem v Brescii, Moss drží nepřekonaný traťový rekord), Targa Florio (438 km dlouhý závod na Sicílii) či Tourist Trophy (vůbec nejstarší závod sportovních automobilů na ostrově Man v Irském moři).

Z pozice britského esa motorsportu jej v roce 1962 sesadila vážná havárie při velikonočním závodu Glover Trophy v Goodwoodu, po níž ležel půl roku v umělém spánku. V roce 1980 se pokusil jako jednapadesátiletý vrátit do britského šampionátu cestovních vozů, výrazného úspěchu ale nedosáhl. Poté se začal plně věnovat závodům veteránů.

Od roku 1990 je Moss členem Mezinárodní motoristické síně slávy, v roce 2000 převzal z rukou prince Charlese rytířský titul Sir. Loni v březnu vzrušila motoristický svět jeho bizarní nehoda, při níž spadl doma do výtahové šachty a zlomil si oba kotníky. Už v červenci ale nezlomný Angličan předával v Silverstonu Lewisi Hamiltonovi trofej za druhé místo ve Velké ceně Británie...

Reklama