Hlavní obsah

První řadu na startu 24 hodin Le Mans zabraly vozy Audi

PRAHA/LE MANS

Očekávaný souboj mezi jezdci továrních týmů Audi a Peugeot v prestižní kategorii prototypů LMP1 nabírá na okruhu La Sarthe obrátky. Čtvrteční kvalifikaci na 79. ročník slavného závodu 24 hodin Le Mans vyhrálo trio jezdců německé automobilky pod vedením Benoita Tréluyera, druhé místo v první řadě zabrali rovněž s vozem Audi R18 TDI loňští vítězové Romain Dumas, Timo Bernhard, Mike Rockenfeller.

Foto: BPA/Petr Frýba

Závod 24 hodin Le Mans

Článek

Audi tak vybojovalo první pole position na startu 24hodinovky v Le Mans od roku 2006. Druhá řada patří pro změnu jezdcům Peugeotu. Třetí čas zajeli The Simon Pagenaud, Sebastien Bourdais a Pedro Lamy před svými kolegy Franckem Montagnym, Stéphanem Sarrazinem a Nicolasem Minassianem.

Třetí vozy obou hlavních rivalů se seřadily ve třetí řadě: pátý čas patří posádce Audi osminásobného vítěze 24h Le Mans Toma Kristensena a šestou kvalifikační příčku zabralo se svým peugeotem trio ex-pilotů z formule 1 Marc Gené, Alexander Wurz, Anthony Davidson.

Jediný český závodník na startu proslulého podniku Jan Charouz, který startuje v nižší kategorii LMP2 s vozem Pescarolo-BMW týmu Oak Racing, zajel se svými kolegy devatenáctý čas.

Vyhlášený závod, který pravidelně sleduje přímo u trati na čtvrt miliónu diváků, startuje tradičně v sobotu v 15:00 a vítěz projede cílem přesně o 24 hodin později. Tým Audi obhajuje v letošním ročníku loňské drtivé vítězství, kdy jezdci s prototypy se čtyřmi kroužky na kapotě obsadili kompletní stupně vítězů. Tým Peugeot bude naopak usilovat o vylepšení reputace, loni totiž ani jeden z jeho vozů neprojel cílem.

Reklama

Související témata: