Hlavní obsah

Exhibiční Setkání automobilových mistrů ovládl Prokop

SOSNOVÁ

Pravidelný účastník mistrovství světa v rallye Martin Prokop se dnes dočkal premiérového vítězství na exhibičním Setkání automobilových mistrů, které se tradičně konalo v Sosnové na Českolipsku. V očekávaném finále porazil Prokop v rallyeové kategorii WRC Václava Pecha, který stejně jako před rokem skončil druhý.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Martin Prokop (vpravo) a Jan Tománek (vlevo) ve Fordu Fiesta RS WRC pro MS v rallye 2012.

Článek

Finálový souboj Prokopa s Pechem zakončil premiérové představení vozů Ford Fiesta RS WRC respektive Mini John Cooper Works WRC na českém území. "Do finálové jízdy jsem dal úplně všechno, jel jsem nadoraz. Hrozně jsem totiž chtěl Vaška porazit tady, kde to dobře zná a je zde hodně silný," řekl Prokop spolupracovníkovi ČTK.

Pech se totiž v minulosti věnoval i rallyekrosu a trať v Sosnové dobře zná. "Jel jsem s nasazením jako při rychlostní zkoušce v závodě mistrovství světa," přiznal Prokop, jenž v pátek oficiálně potvrdil, že s fiestou WRC pojede v příštím roce deset rallye seriálu MS.

Stříbrný Pech měl tentokrát k dispozici upravenou verzi mini, která díky rozšířenému restriktoru měla stejný výkon jako speciály britské automobilky v MS, a byl z jízdy s autem nadšený. "Je to nejlepší a nejsilnější auto, jaké jsem kdy řídil," uvedl Pech, který v polovině finále vedl, ale nakonec o 1,6 sekundy prohrál. "Myslel jsem si, že mi to bude k vítězství stačit, a možná jsem trošku podvědomě zvolnil," připustil Pech, který bude s mini závodit v České republice příští rok. Ale s úpravou pro kategorii S2000.

Velmi dobře si v kategorii rallye WRC vedl i obhájce prvenství Pavel Valoušek. Na startu semifinále mu ale zhasl motor jeho fabie a měl po šancích postoupit do finále. V kvalifikační části přitom Valoušek zajel nejrychlejší čas.

Z vítězství se v Sosnové radovali i Jiří Navrátil (rallye - S2000), Martin Semerád (rallye - produkční vozy), Roman Kalvoda (autokros - SuperBuggy), Roman Častoral (rallyekros - SuperNationals), Jaroslav Kalný (rallyekros - Super1600) nebo Francouz Marc Basseng (rallyekros - SuperCars).

Reklama