Hlavní obsah

Dobeš zadržel peníze pro motoristický sport a ohrozil ho

PRAHA

Odstupující ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš interním pokynem zadržel vyplacení peněz, které náleží podle jasných a nezpochybnitelných pravidel motoristickému sportu. „Ty peníze nedává pan Dobeš ze svého, ale náleží za dosažené výsledky jednotlivým motoristickým svazům, jezdcům, pořadatelům, regionálním centrům a také mládeži," zdůraznil na čtvrtečním setkání s novináři prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nyní už exministr školství a tělovýchovy Josef Dobeš

Článek

Činnost motoristického sportu je tak výrazně ohrožena. „Nemohli jsme podepsat smlouvy s reprezentanty, protože jim nemůžeme dát žádné peníze. Čekají na ně i pořadatelé domácích a mezinárodních podniků," dodal Ječmínek. „Reprezentanti, kteří vybojovali v Rusku bronzové medaile na mistrovství světa na ledové ploché dráze, si platili výlohy ze svého nebo z darů od přátel a sponzorů," uvedl čerstvý příklad šéf ploché dráhy Petr Moravec.

Reprezentace nemá na starty

V ohrožení jsou starty a podniky v Enduru. „Při tom letos bychom na Šestidenní chtěli uspět tak, abychom připomněli zašlou slávu této tradiční české disciplíny. Jezdce na to máme," posteskl si šéf Endura a bývalý vynikající reprezentant Jiří Pošík. Podobně je na tom motokros.

„Rallye jsou u nás nejpopulárnější automobilovou disciplínou, sdružují ve sportu samotném a kolem tratí desítky tisíc lidí, což jsou plátci daní. Jediné, v čem má pan ministr pravdu, je, že peníze nedoputovaly, kam měly. Týká se to i jezdců jako jsou Prokop, Kopecký, Kresta, Pech a velkých podniků, jako je nadcházející Valašská Rallye, Bohemka či Barumka, ale i ostatních automobilových disciplín," přidal se nejvyšší představitel rallye, legendární navigátor Pavel Schovánek.

Přitom členské svazy AČR splnily podmínky oponentních řízení, nutných pro přidělení dotací. Dobeš neustoupil ani poté, co obdržel stanoviska podvýboru pro sport Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ČOV a MOV. Nesplnil ani slib, že peníze rozdělí na dvě části, pro motocyklový sport a automobilový sport. Jejich vyplacení zastavil celoplošně. Ostatní svazy a organizace mimo motoristického sportu už zálohy dostaly.

Šéf AČR Ječmínek pošťákem

Už v polovině ledna měly na Autoklub ČR přijít zálohy z celkové částky 51,7 miliónu korun. „Peníze bychom podle přesného klíče ihned přeposlali jednotlivým svazům a organizacím, které Autoklub ČR sdružuje," uvedl Ječmínek. „Kroky pana ministra nechápu," kroutil nevěřícně hlavou nejvyšší představitel motokrosového sportu Jiří Charvát, který při své osobní anabázi na MŠMT neuspěl. „Autoklub ČR i jeho prezident Ječmínek jsou jen pošťáci, kteří peníze pošlou tomu, komu náleží," dodal Charvát.

„Toho pošťáka beru. Jsme servisní organizace. Pan ministr nezadržel peníze Autoklubu, ale českému sportovnímu motorismu, ale i veteránům, postiženým motoristům i mládeži," zdůraznil Ječmínek, který připomněl, že tisková konference byla svolána dřív, než se ministr Dobeš rozhodl odejít z funkce. Autoklub nedostal také ani korunu z ministerstva financí, které by mělo motoristickému sportu poukázat 33 miliónů korun.

Dobeš však splnil svůj slib a poslal na AČR finanční kontrolu, protože deklaroval veřejně, že peníze z Autoklubu ČR nedoputují k těm, jimž náleží. „Ta prošla tisíce smluv a při kontrole hospodaření se 187 milióny korun za roky 2006 až 2010 nenašla na Autoklubu ČR jedinou chybu. Ty se objevily u těch, kteří peníze dostali. Měli by vrátit celkem 800 tisíc korun, ale jsme schopni vysvětlit, na co byly použity," zdůraznil Ječmínek.

Trestní oznámení na ministra

Spor mezi Autoklubem ČR a ministrem Josefem Dobešem začal loni v říjnu, kdy se šéf školství a sportu rozhodl přenést sportovní autoritu pro Česko na nově vzniklý Český svaz motocyklového sportu (ČSMS), založený Karlem Abrahamem starším a napsal dopis Mezinárodní motocyklové federaci (FIM). Tím začaly velké zmatky, protože... „Ministr tímto rozhodnutím, které učinil za našimi zády, a dalšími kroky porušil práva Autoklubu ČR i Ústavu ČR," uvedl Ječmínek.

FIM ve dvou dopisech ze 16. a 20. března 2012 napsala, že až do prosincového kongresu náleží sportovní autorita Autoklubu ČR. Na jednání kongresu pak bude rozhodnuto, kdo bude v FIM zastupovat Česko. ČSMS sice může se souhlasem AČR pořádat MS superbiků, Moto GP a plochodrážní GP na Markétě, ale ostatní mezinárodní podniky zůstávají pod patronací AČR, který jako jediný smí také vydávat mezinárodní licence českým závodníkům. Záštitu ČSMS odmítli pořadatelé mezinárodních plochodrážních podniků v Divišově a Pardubicích.

Autoklub ČR podal na ministra Josefa Dobeše trestní oznámení. „A to pro podezření ze spáchání trestných činů poškození cizích práv a zneužití pravomoci veřejného činitele," řekl advokát Andrej Lokajíček s tím, že o tom, zda by byl ministr Dobeš vydán případnému trestnímu stíhání, by rozhodl příslušný výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. MŠMT nebylo schopno vysvětlit, kde vzal ministr podklady pro svá nepravdivá veřejná vyjádření.

Ječmínek a členské svazy i další organizace sdružené v AČR věří, že Dobešův nástupce anuluje jeho loňský dopis na FIM a uvolní prostředky pro motoristický sport, který je v ohrožení. „Uvítali bychom, kdyby se o financování sportu na MŠMT opět začal starat odbor 50 jako v minulých letech. V čele s náměstkem Kocourkem jsou v něm lidi, se kterými všechny zastřešující svazy a organizace roky spolupracovaly a oni dobře vědí, kolik peněz a za co i komu náleží," přál si Ječmínek.

Reklama