Hlavní obsah

Matějovský bude závodit jako bakalář

Šestadvacetiletý jezdec Michal Matějovský letos bojuje na třech frontách. Představí se ve dvou okruhových seriálech a čeká ho také dokončení bakalářského studia v oboru management a sport. „Věřím, že zvládnu úspěšně jak starty v evropském šampionátu ETCC a domácím mistrovství ve sprintu, tak i bakalářské studium,“ přeje si královehradecký pilot.

Foto: Karel Hrnčíř

Michal Matějovský s bývalým mistrem Evropy, svým otcem Stanislavem

Článek
Fotogalerie

Proč jste se rozhodl pro evropský seriál ETCC cestovních vozů?

Dostali jsme zajímavou nabídku, jet ve slovenském týmu SEAT Sport Slovakia s vozem Seat León TDi, který připravuje špičkový španělský tým SUNRED Engineering. Zatím pojedu dva závody. Koncem dubna na Slovakiaringu a koncem června v Imole. Dál se uvidí.

V minulosti jste jezdil se seatem doma i v zahraničí. Jak se bude nový vůz lišit od toho, který znáte?

Samozřejmě bude modernější a rychlejší. Pohárový seat, s nímž jsem závodil a budu s ním teď na Slovensku i testovat, má motor o síle 230 koní a ten, který mi přivezou těsně před závodem, bude mít o třicet koní víc. Jedná se o dieslové motory, vlastnosti auta znám, mělo by to být jen lepší.

Na co si troufáte v silné evropské konkurenci?

Pokud mají moje starty mít nějaký smysl a mám splnit očekávání týmu, který mě angažoval, pak nemohu přemýšlet o ničem jiném, než o stupních vítězů. Věřím, že to zvládnu, protože auto, které budu mít k dispozici, je opravdu špičkové.

V posledních letech jste doma startoval v mezinárodním českém šampionátu a získal titul mistra republiky i vicemistra s velice silným Audi A4 DTM. Na jaké závody se chystáte letos?

V plánu máme domácí mistrovství ve sprintu opět s audi, s nímž už jsem se báječně sžil. Pojedu tři závody domácího mistrovství ve sprintu, a to v srpnu v Mostě a na Slovensku, a pak tradiční zářijový závod v Brně. Do zahraničí, kromě Slovenska, nejedeme i vzhledem k zájmům našich partnerů.

Je pro vás velký rozdíl přesedat ze seatu do silnějšího audi?

Už jsem si zvykl a zvládl jsem přesedání z auta do auta i během jednoho závodního víkendu. Nemám s tím problém. Důležité je, uvědomit si, v jakém autě momentálně sedím a jaké má vlastnosti.

Letos vás čeká také ukončení bakalářského studia na vysoké škole Educacia Vratislav, která má jednu z odboček v Rybitví u Pardubic. Jak moc vám komplikuje finiš ve škole závodění a naopak?

Naučil jsem se závodění a studium skloubit. Studium je dálkové, takže nemusím sedět denně v lavici. Když bylo třeba, vozil jsem na závody i skripta. Vybral jsem si studium managementu, dokončuji bakalářku, chystám se na zkoušky a věřím, že to zvládnu.

Váš otec Stanislav Matějovský se stal v roce 2001 mistrem Evropy v závodech tahačů na okruzích. Neuvažujete jít v jeho stopách?

Tahač už jsem si vyzkoušel a docela mě to chytlo. Zatím to ale v plánu nemám. Později bych se však chtěl v tátových stopách vydat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články