Hlavní obsah

Forman chce s motokárou dobýt Evropu i Anglii

PRAHA

V osmnácti letech už patří Jiří Forman k úspěšným a uznávaným motokárovým závodníkům nejen doma, kde v kategorii Rotax Max v letech 2009 až 2011 získal tři tituly, ale i v zahraničí. Letos se rozhodl bojovat o stupně nejvyšší jak v evropských seriálech, tak i v Anglii, která je Mekkou motokárového sportu, z něhož tu vzešel i světový šampión F1 Lewis Hamilton.

Foto: Karel Hrnčíř

Vítězství na motokáře chutnají Jiřímu Formanovi sladce

Článek
Fotogalerie

„V Anglii jsem jezdil v letech 2007 a 2008 a získal spoustu zkušeností. Dokonce jsem byl vyhodnocen jako nejúspěšnější zahraniční jezdec. Letos budu startovat v prestižním anglickém šampionátu v nejrozšířenější a nejkvalitněji obsazené třídě Rotax Series, v níž mne čekají bitvy se sedmdesáti jezdci z celého světa. Chtěl bych se dostat na stupně vítězů skončit celkově mezi pátým až desátým místem. Bude to hodně těžké, ale řídím se mottem, že malý je ten, kdo si klade malé cíle,“ říkal zdravě sebevědomí mladík.

Hodně si věří také v evropských seriálech, které absolvuje. „V Rotax Max Challenge 2012 kdy zaútočit na nejlepší pětku a nejméně jednou stát na stupních vítězů. V úvodním podniku ve Španělsku jsem skončil těsně za elitní desítkou, v Belgii mne přibrzdily technické problémy. Projít sítem kvalifikací až do semifinálových a finálových závodů je těžké, ale do celkového hodnocení se nezapočítávají dva nejhorší výsledky ze semifinále a finále. To znamená, že pořád nejsem bez šancí. Pokud budu mít kvalitní motor, věřím, že to zvládnu,“ dodal Jiří Forman.

Loni byl pátý ve finále mistrovství světa do 18 let a ve světovém finále Rotax Max dojel sedmý. V roce 2010 zajel nejrychlejší čas ve finálové rozjížďce MS osmnáctiletých, ač patřil na startu k nejmladším. „Závodím od roku 2004 a chci se dostat do elitní pětky evropských jezdců,“ zdůraznil Jiří Foman. V budoucnu uvažuje o některé z formulí Renault, které pro mnohé jezdce byli přestupní stanicí do F1.

Reklama