Hlavní obsah

VIDEO: Děsivá bouračka v Le Mans, Davidson letěl vzduchem

Le Mans

Slavný závod 24 hodin v Le Mans poznamenala ošklivá nehoda Brita Anthony Davidsona. Jeho vůz po kolizi s Pierguiseppem Perazzinim v rychlosti přes 330 km/h vzlétnul, ve vzduchu se otočil a po dopadu na trať tvrdě narazil do bariéry. Z obou aut zůstaly na konci slavné rovinky Mulsanne Straight jen vraky.

Děsivá nehoda na Le Mans

 
Článek

Jezdci naštěstí neutrpěli vážnější zranění, Perazzini vystoupil z vozu po svých, Davidson přivolával gesty lékařskou pomoc. Zamířil následně na ošetření do nemocnice, kde mu doktoři napočítali dva zlomené obratle. Fanouškům pak přes Twitter poslal fotografii z nemocničního lůžka, kde se už usmívá a zvedá vzhůru palec.

„Tak to bylo teda velké! Ležet ve francouzském špitálu s přelomenými zády, takhle jsem si tedy tenhle závod nepředstavoval,“ napsal Davidson také na svém Twitteru. „Jsem trochu rozlámaný, ale šťastný, že jsem naživu,“ doplnil bývalý pilot F1, kterého nyní čeká tříměsíční pauza.

Závodu vládlo Audi

Slavný vytrvalostní závodovládla automobilka Audi. Na francouzském okruhu obsadila všechna místa na stupních vítězů, nejrychlejší byla stejně jako před rokem posádka ve složení Švýcar Marcel Fässler, Němec André Lotterer a Francouz Benoit Tréluyer. V 80. ročníku prestižní čtyřiadvacetihodinovky se německý výrobce vozů radoval pojedenácté.

Jediný Čech na startu legendárního závodu Jan Charouz obsadil jako člen britské stáje ADR-Delta v absolutní klasifikaci třinácté místo. V kategorii LMP2 byla posádka tvořená ještě Australanem Johnem Martinem a Torem Gravesem z Velké Británie šestá.

Vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans
Absolutní pořadí: 1. Fässler, Lotterer, Tréluyer (Švýc., Něm., Fr./Audi R18 e-tron quattro) 378 kol, 2. Capello, Kristensen, McNish (It., Dán., Brit./Audi R18 E-TRON Quattro) -1 kolo, 3. Bonanomi, Jarvis, Rockenfeller (It., Brit., Něm./Audi R18 Ultra) -3 kola, ...13. Martin, Charouz, Graves (Austr., ČR, Brit./Oreca 03-Nissan) -32 kol.
LMP2: 1. Potolicchio, Dalzier, Kimber-Smith (Ven., Brit., Brit./HPD ARX 03B-Honda) 354 kol, ...6. Martin, Charouz, Graves -8 kol.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace