Hlavní obsah

VIDEO: To bylo o fous! Těžké havárii zabránila jen pilotova blesková reakce

Praha/Spa

Jsou obdivováni a hýčkáni lukrativními smlouvami, za volantem superrychlých monopostů však také často balancují na tenké hranici mezi životem a smrtí. Své o tom ví i britský jezdec Dino Zamparelli: při závodu mistrovského seriálu formule 2 se jen díky bleskurychlé reakci vyhnul hrozící těžké havárii.

Blesková reakce Dina ZamparellihoVideo: You Tube

 
Článek

V deštivém závodu na okruhu v belgickém Spa za vozy tryskaly mohutné gejzíry, které ještě zhoršovaly už tak mizernou viditelnost. Před Zamparellim se znenadání z vodní clony vynořily kontury prudce brzdícího monopostu soupeře, jenž reagoval na kolizi na trati. A rozjetý nováček šampionátu se v tu chvíli řítil rychlostí 240 km/hodinu!

Teprve devatenáctiletý pilot však zareagoval mistrovsky: prudce strhnul řízení doleva, bravurně vyrovnal hrozící smyk na travnatém pásu, minul další vozy a zařadil se znovu na trať. Šlápl na plyn a pokračoval v závodu.

Zamparelli, jehož vzorem je sedminásobný světový šampión F1 Michael Schumacher, ve Spa nakonec dojel na bodované pozici a v průběžné klasifikaci seriálu mu patří deváté místo.

Reklama