Hlavní obsah

Enge dostal za doping trest na 18 měsíců, chystá odvolání

Praha

Automobilový jezdec Tomáš Enge dostal za druhý dopingový nález v kariéře zákaz startu na 18 měsíců. Při květnovém závodu mistrovství světa GT1 ve Španělsku měl v těle zakázaný stimulant. První Čech ve formuli 1 vysvětluje pozitivní test užitím léku na dlouhodobé problémy s oběhovým systémem. Proti trestu se hodlá odvolat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Enge

Článek

Minulý týden Enge absolvoval slyšení před antidopingovou komisí Mezinárodní automobilové federace FIA a dnes se dozvěděl verdikt. S výší trestu nesouhlasí. Už v červnu uvedl, že žádnou zakázanou látku vědomě neužil. Kvůli zdravotním problémům však prý nedávno požádal FIA o udělení výjimky, aby mohl užívat léky, které jsou na seznamu zakázaných látek.

"Znalecké posudky prokázaly, že tyto látky pochází z volně dostupných léků a že nebyly užívány za účelem dopingu. To uznala i antidopingová komise FIA. Podle přísné antidopingové legislativy ale sportovec odpovídá i za nevědomé užití zakázané látky nebo za její užití z nedbalosti," uvedl dnes Enge v prohlášení, které poskytl ČTK.

Před deseti lety měl pozitivní test na marihuanu, kvůli kterému přišel o titul šampiona seriálu formule 3000. Nyní mu hrozil dvouletý distanc. "Ale protože antidopingová komise FIA došla k závěru, že jsem látku užil z nedbalosti a nikoli úmyslně, byl mi trest zkrácen," uvedl pětatřicetiletý rodák z Liberce.

I tak považuje trest za moc přísný, protože podle něj jde o nedorozumění. Po poradě s právníkem se hodlá odvolat k CAS. "Soud v minulosti tresty v obdobných kauzách neúmyslného užití volně dostupných léků opakovaně výrazně zmírnil," prohlásil Enge.

Jezdec, který v roce 2001 absolvoval jako člen týmu Prost tři Velké ceny formule 1, se v posledních letech objevoval hlavně především v okruhových závodech, včetně legendárního podniku 24 hodin Le Mans. Od roku 2010 startuje v mistrovství světa vozů GT1, kde tvoří posádku s Němcem Albertem von Thurn und Taxisem.

Reklama