Hlavní obsah

VIDEO: Karambol, jaký jste neviděli! Deset kotrmelců, auto na šrot, oba jezdci přežili

Praha/Denver

Legendární závod do vrchu Pikes Peak nad Denverem je považovaný za neoficiální mistrovství světa a každý na trati dělá pro úspěch všechno. Klikatá trať bez svodidel je ale pěkně nebezpečná, o čemž vás přesvědčí video z letošního 90. ročníku závodu. Jeremy Foley nezvládl zatáčku v části s příznačným názvem Ďáblovo hřiště, skutálel se z prudkého svahu a rozbil auto na padrť jako v akčním filmu.

Karambol Jeremyho Foleye při závodu Pikes Peak

 
Článek

„Ježíši...," vydechne jen jeden z diváků v okolí videokamery, jejíž hledáček celou nehodu zachytil. "Do pr...," hlesne jiný o chvíli později. Nebylo se čemu divit.

Nováček závodu Foley byl v jedné z levotočivých zatáček dlouhý na brzdy, vylétl se svým Mitsubishi EVO VIII z trati a začal se kutálet dolů ze stráně. Než se vůz zastavil, šel snad desetkrát přes střechu a zbyla z něj jen kostra. Neuvěřitelné je, že závodník z Dallasu i jeho spolujezdec Jurij Kuzněcov nehodu přežili bez vážnějšího zranění. Oba byli ihned po havárii transportováni do nemocnice, kterou ale brzy opustili. Nejvážnější diagnózou bylo vykloubené rameno.

Závod Pikes Peak se jel poprvé v roce 1916 a někdy se mu přezdívá Závod do oblak. Trať měří bezmála dvacet kilometrů, je na ní 156 zatáček a závodníci na čtyřech sekcích překonají převýšení téměř 1500 metrů. Legendární podnik absolvoval třikrát např. i Antonín Charouz, který v polovině 90. let v Coloradu dokonce opanoval jednu z kategorií v novém traťovém rekordu.

Reklama