Hlavní obsah

Král po výhře v GP2: Přišlo to pozdě, ale naštěstí přišlo

Premiérové vítězství v závodě formulového seriálu GP2 zlepšilo českému jezdci Josefu Královi dojem z doposud nevydařené sezóny. Dvaadvacetiletý závodník chtěl letos stabilně bojovat o přední umístění v šampionátu, až do belgického Spa-Francorchamps ale nedokázal získat ani bod. V sobotu dojel čtvrtý a v neděli poprvé v kariéře vyhrál závod seriálu, který je považován za juniorku formule 1.

Foto: Sport.cz

Josef Král při testech formule 1 v Abú Zabí.

Článek

"Na takové výsledky jsme měli od začátku sezóny, ale bohužel technické problémy nám nedovolovaly prokázat potenciál. Formule na trati funguje výborně, rychlost taky máme. Kdyby ty problémy nebyly, mohlo být jiné. Bohužel to přišlo trochu pozdě, ale jsem rád, že to alespoň přišlo. Ukázali jsme, že na to mám já i tým a všichni z toho máme radost," uvedl dnes Král v rozhovoru pro ČTK.

Mechanici dostali padáka

Řada technických problémů dokonce přinutila vedení týmu Barwa Addax, za který rodák z Hradce Králové jezdí, vyměnit dva hlavní mechaniky jeho vozu.

"Z lidského pohledu jsem z toho neměl moc velkou radost. Byli to šikovní kluci, ale nějak se jim nedařilo a nikdo neví proč. Po výměně ještě chvíli trvalo, než jsme začali fungovat. Teď je to i zadostiučinění pro tým, společně jsme došli ke zdárnému konci," radoval se Král, který s novými mechaniky spolupracuje od červencového závodu v Silverstonu.

Žádné velké oslavy se po úspěchu v Belgii nekonaly. Král hned odletěl do Valencie, kde má tým základnu a pokračuje v přípravě na další závody, které se jedou už o tomto víkendu v Monze.

"Pokračujeme v tvrdé práci. Zatím nebyl k oslavám důvod, teď se to naštěstí prolomilo. Uděláme vše pro to, aby se nám to podařilo udržet do konce sezóny," podotkl závodník, který v minulé sezóně dokázal dojet druhý v Monte Carlu. "Tenhle výsledek je ale o trošičku více. Přece jen je to vítězství," řekl Král po svém životním víkendu.

Chce na úspěch ze Spa navázat

Věří, že v Monze a v Singapuru na výsledky ze Spa naváže. "Bohužel už nemám šanci na lepší umístění v šampionátu, takže se v daných závodech pokusím vytěžit maximum a ukázat, že rychlost máme," uvedl Král, který může více riskovat a nemusí příliš taktizovat. "Zkusíme zajet ještě nějaký dobrý výsledek. Aby pak byl na konci větší důvod k oslavám," řekl s úsměvem několikanásobný český motokárový šampión.

Již před dvěma lety usedl do vozu F1, když po skončení sezóny testoval monopost Hispania. Belgický úspěch by jej mohl k vysněnému cíli opět přiblížit. "Každý dobrý výsledek, speciálně ke konci sezóny, je plus. Většina lidí si pamatuje konec sezony, kdy se debatuje o tom, co a jak bude dále. Jsem rád, že jsem prokázal, že mám na to vyhrávat a ještě na trati, která je extrémně těžká," dodal Král.

Reklama