Hlavní obsah

VIDEO: Dárek pro zlatého Zanardiho. Test se zlatým "bavorákem"

Praha

Speciálního dárku se dočkal legendární automobilový závodník a od letošního roku též úspěšný paralympik Alessandro Zanardi. Dvojnásobný zlatý medailista z Londýna, který v roce 2001 přišel při havárii v zámořském seriálu Champ Car o obě nohy, si mohl na věhlasném Nürburgringu vyzkoušet speciálně upravený vůz BMW M3, který v letošní sezóně ovládl šampionát DTM.

Alex Zanardi testoval nové BMW pro DTMVideo: Reuters

 
Článek

Bavorská automobilka si letos připomíná 40. výročí fungování divize motorsportu a jako součást oslav připravila vskutku speciální dárek. Ve zlatě vyvedený „bavorák" s motivy připomínajícími Zanardiho skvělé vystoupení v Londýně se speciálně upraveným kokpitem pro potřeby handicapovaného pilota: plyn na volantu, brzdový pedál posunutý doprava, který šestačtyřicetiletý italský jezdec ovládal protézou na pravé noze, řazení pomocí pádel.

„Když jsem přišel poprvé k autu, byl jsem doslova uchvácený. Na trati jsem se pak královsky bavil," vyprávěl nadšený Zanardi po absolvování dvaatřiceti kol.

„Léta patřil k cenným členům rodiny BMW a stále je pro nás pro všechny obrovským příkladem. I přes svůj handicap přistupuje ke každé výzvě s obrovským optimismem a každou zkoušku absolvuje s přehledem. I na Nürburgringu ukázal, že pro něj není problém řídit technicky tak komplexní auto, jako je vůz pro DTM," vysekl Zanardimu, který pro tým vyhrál čtyři závody v šampionátu cestovních vozů, hlubokou poklonu šéf motorsportu BMW Jens Marquardt.

Že by se Zanardi stal jezdcem DTM na plný úvazek? To podle slov samotného jezdce nehrozí. „Závodění je pořád mou vášní. Ale tady zůstane podle všeho jen u testu. Pravděpodobně by se ukázalo, že úroveň DTM je příliš vysoká pro někoho v mém věku," podotkl legendární Ital.

Reklama