Hlavní obsah

Kopecký má šestý Zlatý volant, Lacko sesadil Engeho

Praha
Aktualizováno

Nejlepší současný jezdec v rallye Jan Kopecký získal v této kategorii už svůj šestý Zlatý volant, třetí v řadě, a zcela se osamostatnil v nejstarší vyhlašované kategorii na prvním místě. Za ním zůstávají legendy jako Karel Loprais, Václav Blahna, Leo Pavlík nebo Roman Kresta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trucker Adam Lacko na slavnostním vyhlášení ankety Zlatý volant 2012 v pražském Top Hotelu.

Článek

V pondělí večer byly vyhlášeny výsledky všech kategorií Zlatých volantů a Zlatých řídítek v pražském TOP hotelu. Nejstarší kategorie - rallye a okruhy - byly vyhlášeny už po šestatřicáté, motocyklisté slavili svého krále posedmé, protože Zlatá řídítka jsou nejmladší kategorií, která je na Zlatých večerech motoristického sportu vyhlašována. Akci tradičně pořádá agentura Sport-Press, mediálním partnerem je deník Právo.

Ještě chybí titul

„Konkurence v rallye a maratónech je veliká, proto si cením každého Zlatého volantu. Loňská sezóna patřila k těm lepším. Získal jsem domácí titul, vyhrál šampionát Evropa střed a druhý jsem skončil v IRC. V něm bych rád samozřejmě jednou vyhrál, ale podstatné je rozhodnutí vedení týmu, do jakých soutěží mě vyšle,“ říkal spokojeně Jan Kopecký.

Po titulu touží také Adam Lacko, který vyhrál poprvé kategorii okruhů. „Pro mne je prvenství obrovským překvapením a mám z něj velikou radost. Samozřejmě si uvědomuji, že Tomáš Enge, který vyhrál dvanáctkrát, z boje o Zlatý volant vypadl z důvodu údajného dopingu. To komentovat nebudu. Historie se na to ptát nebude. Mne těší, že jsem získal tuhle prestižní trofej,“ přiznal Adam Lacko.

„Pomohlo mi k tomu celkové třetí místo v mistrovství Evropy tahačů. Loňská sezóna nebyla nejlepší, bronz jsem obhájil až v posledním závodě, a to i díky smůle týmového kolegy Östreicha. Letos bych rád zaútočil na titul. Budu mít k dispozici nový Renault, který by měl konkurenci stačit,“ přál si jezdec, který stál loni v ME tahačů dvanáctkrát na stupních vítězů, z toho dvakrát na tom nejvyšším.

Poprvé Beneš i Midrla

Pro svůj první Zlatý volant si přišel i jezdec do vrchu Miloš Beneš a motokárista Jan Midrla. Premiéru měl i Pavel Dresler jako spolujezdec roku, který čte „noty“ Janu Kopeckému. Autokrosař Václav Fejfar obhájil svoje loňské prvenství. Poprvé a naposledy si došel pro Cenu Jiřího Sedláře autokrosař Tomáš Pospíšilík, protože tuto cenu pro nejlepšího jezdce do 23 let lze získat jen jednou v kariéře.

Motokáristka Tereza Grómanová si došla pro Cenu Elišky Junkové po dvou letech nadvlády vrchařky Gabriely Jílkové. Mezi legendy byl uveden autokrosař Alois Havel, jeden ze čtyř autokrosových mušketýrů, kteří vládli Evropě v osmdesátých letech. Nejrychlejším českým jezdcem byl loni Jan Charouz, který překonal v Le Mans hranici 224 km/h.

Zlatý volant Michkovi

Zlatá řídítka se udělovala posedmé, ale tři nejlepší v TOP hotelu chyběli. Všichni tři jsou v zahraničí. Po návratu si dojde pro trofej nejcennější bronzový motokrosař z mistrovství světa Martin Michek. Obhájce trofeje silničář Karel Abraham skončil o čtyři body druhý.

Cenu Františka Šťastného dostal plochodrážník Jiří Štancl, který má ve své sbírce dvě stříbra z mistrovství světa a pět Zlatých přileb. Vyhlášena byla i nejlepší fotografie z prostředí  motoristického sportu. Z více než stovky přihlášených snímků do soutěže Zlaté oko vybrala porota snímek Petra Luska s názvem On mě srazil, pořízenou při Rallye Dakar 2012.

Zlatý volant 2012
Okruhy
1. Adam Lacko211
2. Petr Fulín131
3. Josef Král120
4. Filip Salaquarda107
5. David Vršecký63
6. Michal Matějovský33
Rallye a maratony
1. Jan Kopecký238
2. Martin Prokop197
3. Jan Černý81
4. Tomáš Kostka67
5. Roman Kresta57
6. Martin Kolomý54
Vrchy
1. Miloš Beneš99
2. Dušan Nevěřil92
3. Otakar Krámský90
4. Lukáš Vojáček63
5. Oskar Beneš53
6. Petr Vítek51
Autokros a rallyekros
1. Václav Fejfar197
2. Petr Turek130
3. Roman Častoral95
4. Petr Bartoš83
5. Tomáš Pospíšilík66
6. Jakub Kubíček61
Motokáry
1. Jan Midrla129
2. Patrik Hájek109
3. Adam Kout86
4. Zdeněk Gróman41
5. Jiří Forman29
6. Martin Doubek26
Cena Elišky Junkové
Tereza Grómanovámotokáry
Cena Jiřího Sedláře
Tomáš Pospíšilíkautokros
Cena Zdeňka Vojtěcha
Alois Havelautokros
Spolujezdec roku
Pavel Dreslerjezdec Jan Kopecký
Speed Award
Jan Charouz(Le Mans, 16. června 2012 průměrná rychlost na 1 kolo 224,240 km/h)
Zlatá řídítka
1. Martin Michek(motokros) 118
2. Karel Abraham(silnice) 114
3. Libor Podmol(freestyle) 94
4. Jakub Kornfeil(silnice) 85
5. Aleš Dryml(plochá dráha) 76
6. Josef Franc(plochá dráha) 56
Cena Františka Šťastného
Jiří Štancl(plochá dráha)

Reklama