Hlavní obsah

De Villotaová smí poprvé po těžké havárii zpátky za volant

Madrid

Automobilová závodnice Maria de Villotaová se může poprvé od vážné havárie při testování formule 1, pří níž přišla o pravé oko, vrátit za volant. Třiatřicetiletá Španělka po červencové nehodě stále trpí bolestmi hlavy a únavou, její stav se ale neustále lepší.

Foto: Profimedia.cz

Maria de Villotaová.

Článek

"Minulý týden jsem dostala povolení k řízení," řekla De Villotaová. "Vzdálenosti už dokážu odhadovat docela dobře a je to, jako by se nic nestalo," uvedla dcera bývalého pilota F1 Emilia de Villoty. Má za sebou sedm měsíců rehabilitace. "Ze začátku byly hrozně těžké každodenní maličkosti. Chytit hozené klíčky nebo napít se ze sklenice vody byl problém, teď už je to ale mnohem lepší," přiznala.

Na automobilový svět ani v nejmenším nezanevřela. "Konec konců, moje přirozené prostředí je v autě a tam jsem nejšťastnější. Chybělo mi to," uvedla s tím, že by se ráda podílela na vylepšení bezpečnostních opatření při závodech a testování.

De Villotaová narazila 3. července při testech aerodynamiky pro stáj Marussia na letišti v Duxfordu na rovince do nakládací rampy zaparkovaného týmového kamionu, když její monopost nečekaně zrychlil. Jezdkyně, jež si poprvé vyzkoušela vůz F1 v roce 2011 s Renaultem, měla proraženou lebku, podstoupila dvě operace a přišla o pravé oko. Interní vyšetřování vyloučilo technické problémy jako příčinu nehody.

Reklama