Hlavní obsah

Loeb se uvedl v okruhovém šampionátu vítězstvím v kvalifikaci

Nogaro

Devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb zahájil novou kapitolu své kariéry. Francouzský jezdec, který se před touto sezónou rozhodl přejít na okruhy, vstoupil do šampionátu FIA GT Series vítězstvím v bodované kvalifikaci v Nogaru. V pondělním hlavním závodu skončil vinou dvou penalizací dvanáctý.

Foto: Zdeněk Sluka

Sébastien Loeb

Článek

Nejprve přišel trestný průjezd boxy za to, že Loeb při příjezdu do depa příliš brzo odepnul pásy. Dodatečně po závodu dostali Francouz a jeho kolega Alvaro Parente, kteří se střídali za volantem mclarenu, půlminutovou penalizaci za Portugalcovu kolizi se soupeřem. Kvůli ní klesli z pátého místa a zaostali nakonec o 41,035 sekundy za vítěznou německo-švédskou dvojicí Frank Stippler a Edward Sandstrom jedoucí s audi.

"Odstartovali jsme sezónu zajímavě," konstatoval na svém webu Loeb. "Je škoda, že jsme v závodu vypadli z první desítky, když jsme měli na to vyhrát nebo být na pódiu. Ale beru si z toho to pozitivní. Byli jsme schopni konkurovat. Osobně jsem spokojen, beru to postupně a držel jsem se ve hře, což je pro mě hlavní," uvedl vítěz rekordních 77 světových rallye.

Češi předposlední

Česká dvojice Petr Charouz, Jan Šťovíček s mercedesem obsadila předposlední 21. místo se ztrátou dvou kol.

V nové roli se o víkendu představil i další bývalý rallyový šampión Nor Petter Solberg. Mistr světa z roku 2003, po němž přišla Loebova éra, absolvoval první závod mistrovství Evropy v rallyekrosu v britském Woottonu, kde nepostoupil do šestičlenného finále kategorie SuperCar. "Jel jsem rallyekros poprvé od roku 1996. Když vezmu v potaz, jak málo času jsme měli na přípravu a naše minimální zkušenosti, šlo to celkem dobře," uvedl během víkendu Solberg. Po vyřazení v semifinále získal do seriálu osm bodů.

Reklama