Hlavní obsah

Vršeckému vyšel útok na tři světové rekordy s tahačem

Český jezdec David Vršecký vytvořil tři světové rekordy v jízdě se závodním tahačem. S vozem severočeského týmu Buggyra v sobotu na německém okruhu Dekra poblíž Drážďan vylepšil historická maxima na 100 kilometrů, 100 mil a v hodinovce. Výkony, jimiž překonal rekordy Angličana G.E.T. Eystona z roku 1937, ještě musí schválit Mezinárodní automobilové federace FIA.

Foto: Buggyra, ČTK

David Vršecký.

Článek

Vršecký urazil s 5500 kg těžkým vozem poháněným motorem o výkonu 1250 koňských sil 100 kilometrů za 32:22,620 minuty, což znamenalo rekordní rychlostní průměr 185,316 km/h. Sto mil zvládl dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů za 51:42,260 (186,755 km/h) a za hodinu najel 187,621 kilometru.

Roudnickému týmu dělalo starosti počasí, ale hrozící déšť nakonec plány Vršeckého a spol. nepřekazil. Už po dosažení mety 100 kilometrů se jezdci ulevilo. "I kdyby se spustil liják, první rekord byl na světě," uvedl v tiskové zprávě český závodník, který jel maximální rychlostí 223,361 km/h.

Vršecký se snažil za jízdy co nejvíc šetřit pneumatiky, aby se neopakovala situace z roku 2010, kdy mu nevyšel pokus na nedalekém Lausitzringu. Uspěl až o pár dní později na okruhu Dekra, který ale tehdy ještě neměl potřebnou licenci od FIA, takže jeho výkony nebyly uznány za světová maxima, i když už tenkrát Eystona výrazně překonal.

"Taktika je jasná. Pomalejší průjezd zatáčkami, rychlý průjezd rovných úseků," uvedl Vršecký před začátkem dnešního pokusu. V cíli se pak mohl radovat. "Vzhledem k tomu, že jsme v průběhu rekordu testovali motor pro příští ročník Rallye Dakar, je to nádhera," řekl. Za měsíc ho čeká vstup do nové sezóny mistrovství Evropy tahačů v italském Misanu.

Reklama

Související témata: