Hlavní obsah

Paralympijský vítěz Zanardi bude opět závodit na okruzích

Mnichov

Bývalý pilot formule 1 Alessandro Zanardi, který po nehodě v roce 2001 přišel o obě nohy, se po čtyřech letech vrací k automobilovým závodům. Sedmačtyřicetiletý Ital se letos představí v okruhovém seriálu Blancpain GT Series se speciálně upraveným vozem BMW Z4 jako člen továrního týmu.

Foto: Profimedia.cz

Alessandro Zanardi

Článek

Zanardi přestal s motorsportem v roce 2009 a začal se věnovat naplno závodům na handbiku, na kterém vybojoval předloni na paralympijských hrách v Londýně dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili v silničních závodech. Vyhrál například ve své kategorii i maraton v New Yorku a jeho cílem je zopakovat si start pod pěti kruhy za dva roky v Riu de Janeiro.

O nohy přišel účastník 41 Velkých cen F1 na německém Lausitzringu v závodu zámořské formulové série CART, kterou předtím dvakrát ovládl. Později se s upraveným autem účastnil například i mistrovství světa cestovních vozů, kde ve 105 závodech vybojoval čtyři vítězství rovněž s vozem BMW.

Šampionát Blancpain GT Series se skládá ze sedmi hodinových závodů. Seriál zavítá například na okruhy v Brands Hatch, Zolderu či Slovakia Ring a vyvrcholí v listopadu v Baku.

Reklama