Hlavní obsah

VIDEO: Chtěl letět s autem 110 metrů daleko a takhle to dopadlo. Naštěstí přežil

Praha/Tignes

Kaskadérské kousky, které nevyjdou, bolí. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil francouzský milovník adrenalinu Guerlain Chicherit, který se v Tignes pokusil pod zasněženými alpskými vrcholky vytvořit nový světový rekord ve skoku autem. Hranice 110 metrů sice padla, Chicherit ale po nepovedeném dopadu skončil v divokých kotrmelcích. Jako zázrakem ale neutrpěl žádné vážnější zranění a z odrbaného vozu se vysoukal sám.

Nepovedený pokus o rekord ve skoku autem

 
Článek

Měl to být skok, který by posunul dosavadní maximum bezmála o deset metrů. Chicherit, profesionální lyžař (čtyřnásobný mistr světa ve freeridu), který v polovině minulé dekády rozšířil své sportovní portfolio i o rallye a na slavném Dakaru byl několikrát v první desítce, oznámil, že hodlá za volantem dakarské verze vozu Mini atakovat hranici 110 metrů. Maximum ve skoku s autem měl dosud v Guinessově knize rekordů zapsané Američan Tanner Foust, který v květnu 2011 přistál na značce 101,19 metru.

V květnu šestatřicetiletý Chicherit si pro svůj kousek vybral rodné Tignes v Savojských Alpách, kde se mu mj. v únoru povedl s vozem Mini parádní backflip. Pokus o rekordní skok už ale tak úspěšný nebyl.  Francouzský kaskadér šel po řadě tréninkových skoků na ostrý pokus s dvoudenním zpožděním způsobeným nepřízní počasí. I s pomocí sjezdovky nabral na sněhovém podkladu rychlost, pomocí rampy se vznesl do vzduchu a mířil za rekordem. Před přistáním na dopadové rampě se ale přední část jeho vozu sklonila k zemi a Mini po tvrdém nárazu skončilo v divokých kotrmelcích.

Nikdo z diváků v tu chvíli nevěděl, co děsivý karambol s Chicheritem udělal, a na videu je slyšet vyděšené „Putain!" („Kur..!"). K velké radosti všech se ale Francouz dokázal z vozu dostat bez cizí pomoci. Přestože nejevil známky vážnějšího zranění, zdravotníci raději převezli Chicherita na magnetickou rezonanci a ponechali si jej přes noc na pozorování v nemocnici. Hned následující den byl Chicherit, jemuž bylo nejvíc líto, že mu lékaři rozstříhali při ošetření pohmožděnin závodní kombinézu, propuštěn.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace