Hlavní obsah

Nejprestižnější Zlatý volant patří Prokopovi

Praha

Tradiční ankety Zlatý volant a Zlatá řídítka o nejlepší jezdce v několika motoristických disciplínách se vrátily do prosincového termínu. V úterý večer si volanty a řídítka, zdobené Českými granáty, převzali jejich držitelé v pražském TOP Hotelu.

Foto: Petr Horník, Právo

Anketa Zlatý volant. Na snímku vítěz Adam Kout.

Článek

Tradičně největší souboj byl sveden v té nejstarší a nejprestižnější kategorii, kterou je rallye. Martin Prokop vyhrál už potřetí (2008 a 2009) a jako účastník mistrovství světa porazil nejen krále domácích rallye Václava Pecha, ale i Jana Kopeckého, který triumfoval s tovární škodovkou v soutěžích asijsko-pacifickém šampionátu. „Letos jsem měl k absolutní špičce nejblíže. Mým snem pořád zůstává umístění na stupních vítězů v některé rallye mistrovství světa,“ prozradil devátý muž absolutního pořadí a nejlepší soukromý jezdec ve startovním poli Martin Prokop, startující s Fordem Fiesta WRC. Nejlepším mezi spolujezdci se v anketě stal Jan Tománek, který mu čte „noty.“

Koutova premiéra v motokárách

Vůbec poprvé si pro Zlatý volant došel čtyřiadvacetiletý Adam Kout, který se mezi motokáristy v posledních letech pohyboval na stupních vítězů, ale až letos vystoupil na vrchol. Dosáhl totiž historického druhého místa v mistrovství Evropy v kategorii Supercart. „Do posledního závodu jsem bojoval o titul. Bohužel, jediná chybička mě o něj připravila. Jinak jsem absolvoval svoji nejlepší sezónu a Zlatý volant beru jako ocenění nejen pro sebe, ale i svůj tým MS Kart Racing a moje nejbližší, kteří mi hodně pomáhají,“ říkal spokojeně Adam Kout, jenž získal na domácí scéně první titul už v osmi letech.

Zatímco Petr Fulín, král okruhového evropského šampionátu FIA ETCC, obhájil prvenství mezi okruháři, Miloš Beneš se vrátil po roční pauze na pomyslný trůn mezi vrchaři. Cenu Elišky Junkové převzala nejlepší česká závodnice v ME automobilů do vrchu Gabriela Sajlerová, která ji v roce 2008 získala ještě pod dívčím jménem Jermanová. Ve Zlatých řídítkách poprvé triumfoval freestylista Libor Podmol, který porazil českou silniční i terénní motocyklovou elitu.

Čin roku za dobytí Mexika

Součástí Zlatého večera motoristického sportu bylo také vyhlášení Činu roku 2014. Nešlo o úplnou novinku, toto ocenění se v rámci ankety Zlatý volant udělovalo již v minulosti. Bezprostředním impulsem pro jeho obnovení byla účast Czech Republic Rally Teamu na soutěži La Carrera Panamericana v Mexiku.

Nápad postavit se na start tohoto veteránského klání s obrovskou tradicí se zrodil v hlavě soutěžáka Vojtěcha Štajfa. Ten totiž zjistil, že na Carreře v padesátých letech s úspěchem závodil Jaroslav Juhan, jenž po své emigraci zastupoval v Guatemale značku Porsche. Pro myšlenku navázat na tuto pozapomenutou českou stopu ve Střední Americe nadchl dalšího ostříleného pilota Petra Kačírka. Po celoročním úsilí zvládli postavit z notně pošramocených vraků tři plnokrevná závodní auta: kupé Subaru Leone (posádka Štajf–Zelinka), BMW 2800 CS (Kačírek–Jugas) a Porsche 911 (Petrásek–Jirátko). Patronkou výpravy se stala vnučka Jaroslava Juhana, herečka Anna Polívková. Čeští reprezentanti se za oceánem neztratili, dvojice Štajf-Zelinka dokonce zvítězila v kategorii Historica A Plus. Jejich start byl velkou propagací Česka za oceánem.

Legendami Mašita a Kvaizar

Do Síně slávy českého motoristického sportu byli jako legendy v úterý večer uvedeni dva sedmašedesátiletí jezdci, kteří psali historii motoristického sportu u nás zlatým písmem - soutěžní motocyklový jezdec Květoslav Mašita a automobilový soutěžák Svatopluk Kvaizar.

Květoslav Mašita byl v letech 1968 až 1977 s Jawou 350 doslova neporazitelný. Desetkrát získal titul mistra Evropy v Enduru a šestkrát se podílel na vítězství československého trophy teamu v Šestidenní. Letos v listopadu byl jako první Čech uveden do Síně slávy FIM.

Svatopluk Kvaizar svoji kariéru prožil jako tovární pilot AZNP Škoda Mladá Boleslav za volanty několika soutěžních vozů Škoda, od Š 110 až po plnokrevné „stotřicítky.“ Vyhrál čtrnáct rallye, triumfoval ve své třídě na soutěžích domácího mistrovství, MS, ME, Poháru míru a domácím šampionátu.

Ankety Zlatý volant a Zlatá řídítka pořádá agentura Sport Press a partnery jsou deník Právo a Sport.cz.

Zlatý volant a Zlatá řídítka 2014
OKRUHY
1. Petr FULÍN222
2. Adam LACKO120
3. Michal MATĚJOVSKÝ72
RALLYE A MARATONY
1. Martin PROKOP216
2. Jan KOPECKÝ183
3. Václav PECH180
VRCHY
1. Miloš BENEŠ156
2. Jaromír MALÝ80
3. Dan MICHL75
AUTOKROS A RALLYEKROS
1. Václav FEJFAR159
2. Ladislav HANÁK126
3. Jakub KUBÍČEK119
MOTOKÁRY
1. Adam KOUT162
2. Patrik HÁJEK115
3. Jan MIDRLA90
SPOLUJEZDEC ROKU
Jan TOMÁNEK (jezdec Martin Prokop)
CENA ELIŠKY JUNKOVÉ
Gabriela SAJLEROVÁ (závody automobilů do vrchu)
CENA JŘÍHO SEDLÁŘE
Filip ŠMÍD (Autokros, závodník do 23 let)
CENA ZDEŇKA VOJTĚCHA
Svatopluk KVAIZAR (rallye)
SPEED AWARD
Jan CHAROUZ (24 h. Le Mans - 222,1 km/h., vůz ORECA 03R Nissan)
ČIN ROKU
Petr KAČÍREK, Jaroslav PETRÁSEK a Vojtěch ŠTAJF (Start na La Carrera Panamericana v Mexiku)
ZLATÁ ŘÍDÍTKA
1. Libor PODMOL (freestyle)163
2. Jakub KORNFEIL (silnice)116
3. Karel HANIKA (silnice)53
CENA FRANTIŠKA ŠŤASTNÉHO
Květoslav MAŠITA (Motocyklové soutěže)

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články