Hlavní obsah

Klatovští v desítce GP, porážejí i Rusy. Potíže, mráz, rozbitá dráha, líčí mladší z bratrů zážitky z oválů

Bratři Jan a Antonín Klatovští se i po čtyřech závodech GP na ledové ploché dráze, což je MS jednotlivců, drží v elitní desítce. O víkendu se jel na oválu v Togliatti třetí a čtvrtý závod, v němž se jim ale nedařilo tolik, jako před týdnem v Krasnogorsku, kde se pohodlně vešli do desítky v obou závodech.

Foto: Pavel Fišer

Plochodrážník Jan Klatovský

Článek

„V Togliatti byly hrozné podmínky. Mráz pod dvaceti stupni Celsia a hlavně hodně rozbitá dráha. Tonda měl trochu problémy s motorkou, ale na neděli je dal vcelku do pořádku. Co se mne týče, měl jsem s motocyklem problémy už od pátečních tréninků a nepodařilo se mi ho vyladit ani na jednu jízdu. Prostě víkend blbec. Nebylo to ale jen v motorce, sám jsem se necítil dobře, problém byl i v mojí hlavě. Bodů jsme moc nepobrali, v Krasnogorsku to bylo lepší, ale pořád jsme v elitní desítce, což je dobré,“ říkal do telefonu Jan Klatovský, mladší z bratrské dvojice.

Antonín se vrátil na ovály po roční pauze. Společně s bratrem pak tvoří velmi silnou dvojici hlavně pro světový šampionát družstev, který je na programu na přelomu února a března v Berlíně. „Na Rusy nikdo nemá. Pro nás je důležité se rozjet, abychom dobře zvládli nejen evropský šampionát 21. a 22. února v ruské Luchovicy, ale hlavně mistrovství světa družstev. Upřímně řečeno, v Grand Prix si neděláme velké ambice na medailové umístění, ale v Berlíně máme reálnou šanci poprat se s Rakušany a Švédy nebo Němci o stříbro, či bronz. S tím, že vyhrají Rusové, jsou v podstatě všichni smíření. Důležité je, že i v Grand Prix je dokážeme porazit, byť v jednotlivých jízdách. Jejich absolutní špička je ale opravdu někde jinde,“ dodal Jan Klatovský.

Motorky pojedou do Almaty tři dny

Seriál GP pokračuje příští víkend v kazašském Almaty. „V neděli po závodě jsme naložili motocykly na přistavený kamión a ten pojede do Kazachstánu po ose v doprovodu policie, aby se nikde nezdržel. Potrvá mu to tři dny. My společně s dalšími jezdci poletíme dvouvrtulovým speciálem v pondělí kolem půlnoci přímo do Almaty,“ přiblížil nejbližší dny Jan Klatovský.

Ruská základna je široká, takže jim nevadí ani neúčast sedminásobného mistra světa Krasnikova v GP. Ten sice vyhrál oba úvodní závody v Krasnogorsku, ale podle ruských zdrojů se soustředí na mistrovství Evropy, protože evropský titul ještě nemá, a případně pomůže týmu ve světovém šampionátu. Má však velmi zdatné kolegy, ať je to Kononov, Koltakov, bratři Chomicevičové nebo Danil Ivanov. Tato pětice si to letos rozdá o celkové prvenství v GP. Pokud se Krasnikov nerozhodne, že se vrátí do seriálu...

Výsledky - GP na ledové ploché dráze (MS jednotlivců) v Togliatti:
Sobota:
1. Kononov
2. D. Ivanov
3. Koltakov (vš. Rus.)
...
10. J. Klatovský
12. A. Klatovský (oba ČR)
Neděle:
1. Kononov
2. D. Chomicevič
3. V. Chomicevič (oba Rus.)
...
10. A. Klatovský
14. J. Klatovský
Průběžně (po 4 z 10 závodů):
1. Koltakov (Rus.) 68 b.
2. Kononov 68
3. D. Chomicevič 57
...
9. J. Klatovský
10. A. Klatovský oba 24 (při rovnosti bodů rozhoduje počet lepších umístění)

Reklama