Hlavní obsah

V první jízdě mi ušlo kolo, pak jsme si už bronz s Tondou pohlídali, liboval si po MS na ledové dráze Jan Klatovský

Berlín/Praha

Potřetí získali bratři Antonín a Jan Klatovští bronz z mistrovství světa družstev na ledové ploché dráze. O víkendu si ho zajistili velmi taktickým výkonem na berlínském oválu. Ale nebylo to jednoduché. Zejména, když Janu Klatovskému ušla hned v první jízdě pneumatika, jak přiznal v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Jan (vlevo) a Antonín Klatovští s bronzem.

Článek

Společně s bratrem Antonínem jste získali třetí bronzovou medaili z mistrovství světa družstev. Jak těžká byla cesta v té berlínské medaili z víkendu?

Hodně těžká, na šampionátu to není nikdy lehké. My jsme ale dobře začali už v sobotu, kdy jsme remízovali 3:3 s Rakušany. Zorn se Simonem jsou výborní. Chytli se mladí Švédové, nic zadarmo nedali nikomu domácí Němci. My jsme si ale už po prvním dnu vybojovali čtyřbodový náskok na třetím místě před Švédy. Na druhé Rakušany jsme ztráceli jen tři body.

Nepřemýšleli jste, že v neděli zaútočíte na stříbro?

Na začátek jsme měli snazší soupeře, takže jsme si především vyzkoušeli dráhu. Dvakrát jsme vyhráli 5:1 nad Finy a Švýcary. To nás posunulo výš. Určitá šance tu byla, ale nám šlo především o medaili. Se Švédy jsme jeli takticky a plichtili, čímž jsme si udrželi odstup. V další jízdě jsme se výhrou 5:1 definitivně zbavili Němců. S Rusy jsme prohráli 1:5, oni potvrdili roli favoritů. Ve složení Nikolaj Krasnikov, Dmitrij Chomicevič, Danil Ivanov jim těžko mohl někdo rovnat. V poslední jízdě proti Rakušanům už jsem nechal jet mladého Lukáše Hutlu, aby se také svezl, když už tu byl. Prohráli jsme 1:5. Nemohli jsme se reálně posunout ani nahoru ani dolu.

Jak vypadaly vaše souboje s Rusy?

Nebyly to rozhodně jednoznačné porážky. Bráška i já jsme na ně dokázali zatlačit. Nemělo ale smysl zbytečně riskovat. Tohle je týmová soutěž a cenu má každý bod. Než jít na hubu, je lepší se držet rozumně.

Ledová plochá dráha je pořádně drsná, v roce 2011 vám málem hřeby na pneumatikách uřízly ruku. Ocitl jste se vy nebo váš bratr tentokrát v nějaké podobně nebezpečné situaci?

Tentokrát ne, jen v první jízdě mi ušla přední pneumatika, ale nějak jsem to dojel, i když jsem se musel s motorkou hodně prát.

Jak fungovala vaše spolupráce s bratrem?

Perfektně. My jsme docela vyrovnaní, což je vidět i na výsledkách z GP jednotlivců. Byli jsme v pohodě, vyhověli jsme si. Třeba jízdu s Němci jsem odtáhl já, Tonda to zezadu dotvořil. Jindy zatáhl on. Jeli jsme opravdu velmi dobře takticky, jako tým. Zkrátka bráchové.

Co vás ještě čeká?

O víkendu předposlední dvojzávod GP v Assenu a pak ten poslední v Inzellu. A bude po sezóně.

Reklama