Hlavní obsah

Na Markétě už v sobotu začne český boj o divokou kartu pro plochodrážní Grand Prix

Praha

Boj české plochodrážní elity o divokou kartu určenou jezdci pořádající země pro květnovou pražskou Grand Prix začne na Markétě už v sobotu 11. dubna od 16 hodin závodem Prague Open.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americký jezdec Greg Hancock (vpředu) a Nicki Pedersen během Grand Prix v ploché dráze na stadiónu Markéta v Praze v roce 2013.

Článek

„Pozvali jsme nejlepší české plošináře s tím, že výsledky zvolíme jako hlavní kritérium pro naše rozhodnutí, koho na divokou kartu britskému promotérovi seriálu už 23. dubna navrhneme," naznačuje sportovní ředitel závodu Pavel Ondrašík, že vítězi podniku, který otevírá tuzemskou sezónu, se hodně přiblíží start v šampionátu.

Představí se všichni bývalí držitelé divokých karet Matěj Kůs, Josef Franc a Václav Milík, kteří mezi sebe v poměru 3:2:1 dělili posledních šest let právo svézt se na Markétě při šampionátu. „Trio v čele s mistrem republiky Milíkem platí za největší favority, ale prohnat je mohou i mladíci Krčmář a Holub," odhaduje Ondrašík.

Letošní Grand Prix začne 18. dubna v polské Varšavě, kde na Národním fotbalovém stadiónu vznikne plochodrážní ovál na jedno použití. Další díl uvidí finské Tampere a 23. května bude absolutní světovou špičku hostit pražská Markéta. Právě Prague Open naznačí, kdo z českých jezdců dostane možnost změřit s ní síly.

Dalším testem české elity, které bude předcházet rozhodnutí o divoké kartě, pak bude už jen první díl extraligy družstev, která se v této sezoně pojede staronovým systémem. Po šesti letech budou k vidění znovu souboje všech čtyř týmů najednou. Na startu budou obhájce prvenství pražský Autoklub Markéta, poražený finalista Pardubice, Slaný a po roční odmlce se do podniku vrací i Mšeno. Mistrem bude ten, kdo nastřádá nejvíce bodů.

„Týmová spolupráce na dráze - jako tomu bylo při dvojutkáních - odpadává. Každý jezdec jede sám za sebe, jen v cíli přiváží body pro svůj tým," tvrdí manažer pražského klubu Tomáš Topinka. „Nejede se už ani žádné play off a finále, takže každý bod bude hrát svou roli a získá na důležitosti," doplnil Topinka, jenž na soupisku zařazuje dva polské talenty Dolnyho a Malitowského.

Program extraligových závodů družstev
17. dubna: Pardubice
28. dubna: Praha
4. června: Slaný
19. června: Mšeno
31. července: Mšeno
3. září: Praha
10. září: Slaný
2. října: Pardubice

Reklama