Hlavní obsah

Senzace v Le Mans. Nováčci z týmu Porsche ukončili hegemonii Audi

Praha/Le Mans

Spanilou jízdu předvedli při 83. ročníku slavného závodu 24 hodin Le Mans jezdci týmu Porsche. Německá automobilka, která se do vytrvalostního klání na trati La Sarthe vrátila loni po mnohaleté odmlce, čtyřiadvacetihodinovku zcela ovládla, obsadila první dvě místa a ukončila pětileté kralování týmu Audi.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Nico Hülkenberg oslavuje za volantem prototypu Porsche triumf v závodu 24 hodin Le Mans.

Článek

Porsche se s Audi během dlouhého závodu několikrát vystřídalo ve vedení, postupně ale začal diktovat režii závodu vůz číslo 19 pilotovaný německým jezdcem formule 1 Nikem Hülkenbergem, Britem Nickem Tandym a Novozélanďanem Earlem Bamberem. Vítězná trojice přitom pro nedostatek zkušeností s prestižní kategorií prototypů nepatřila před startem mezi favority, byť svým složením poutala pozornost.

Jenže papírové předpoklady zase jednou neplatily. Hülkenberg a Bamber - nováčci na 24h Le Mans, doplňovaní Tandym předvedli od startu do cíle profesorskou jízdu v konzistentním tempu a hlavně bez chyb, které naopak brzdily soupeře. Hülkenberg je navíc prvním aktivním pilotem formule 1 od roku 1991, kterému se podařilo zvítězit v proslulém vytrvalostním podniku.

"Nemám slov, ten pocit je prostě nepopsatelný, neskutečný! Porsche je v Le Mans zpátky tam, kam patří - na prvním místě. Obrovská gratulace i díky všem, kteří se na triumfu podíleli," jásal v cíli Hülkenberg bezprostředně po projetí cílem. "Vyhrát nejslavnější závod na světě je prostě...neuvěřitelné," doplnil Bamber.

Porsche vybojovalo v Le Mans 17. triumf a vylepšilo tak svůj vlastní rekord. Naposledy ale jezdci stuttgartské automobilky slavili v roce 1998, Porsche se poté z Le Mans stáhlo a vrátilo se až loni. Vítězné tažení navíc podtrhla druhým místem se ztrátou jednoho kola posádka Timo Bernhard z Německa, Mark Webber z Austrálie a Brendon Hartley z Nového Zélandu. Až s třetím místem a ztrátou dvou kol se museli smířit obhájci loňského prvenství v barvách Audi André Lotterer (Něm.), Marcel Fässler (Švýc.) a Benoit Tréluyer (Fr.).

Vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans:
1. Hülkenberg, Bamber, Tandy (Něm., N. Zél., Brit./Porsche 919 Hybrid)395 kol (průměrná rychlost 247,1 km/h)
2. Bernhard, Webber, Hartley (Něm., Austr., N. Zél./Porsche 919 Hybrid)-1 kolo
3. Fässler, Lotterer, Tréluyer (Švýc., Něm., Fr./Audi R18 e-tron quattro)-2 kola

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články