Hlavní obsah

Motokárový jezdec Kout se stal mistrem Evropy

Adam Kout vybojoval jako třetí český jezdec titul mistra Evropy na motokárách. Celkové prvenství v seriálu kategorie Superkart si zajistil vítězstvím v dnešním závěrečném závodu v nizozemském Assenu. Dosud vedoucího Němce Petera Elkmanna porazil o téměř dvě sekundy a v konečném hodnocení ho předstihl o pět bodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Anketa Zlatý volant. Na snímku vítěz Adam Kout.

Článek

"Byla to mimořádně náročná sezona. Od počátku bylo zřejmé, že mým hlavním konkurentem bude Elkmann, který vzdoroval skutečně urputně," uvedl na svém webu Kout, který po třetí příčce z roku 2013 a loňském druhém místě v šampionátu dosáhl až na vrchol. Napodobil tak evropské triumfy Milana Šimáka (1980) a Erika Janiše (2005).

"Myslím, že rychlost jsme definitivně našli při druhém podniku v Le Mans. Motokára byla fantastická, doladili jsme optimálně podvozek a na motoru bylo poznat, kolik úsilí mu pan Šimák (šéf týmu MS Kart) věnoval. Chtěl bych mu i všem ostatním členům stáje moc poděkovat, stejně jako svému otci, bez jehož podpory bych nemohl závodit," řekl pětadvacetiletý jezdec z Prahy.

Nakonec ho ani nemusela mrzet nepodařená sobota, kdy kvůli problémům s převodovkou dojel pátý. "Po včerejším kolapsu převodovky jsme přes noc vyměnili motor. Nebyl jsem si úplně jistý výkonem záložního agregátu, ale šlapal jako hodinky. Klobouk dolů před Adamem, dostat se ze sedmé příčky do čela za tak krátký čas je obdivuhodné," ocenil jezdcův výkon šéf týmu a jeho předchůdce na evropském trůnu Milan Šimák.

Reklama