Hlavní obsah

FIA hodlá dál testovat bezpečnostní prvky na ochranu hlavy

Londýn

Mezinárodní automobilová federace (FIA) hodlá pokračovat v prověřování možností, jak při formulových závodech lépe chránit hlavy jezdců před létajícími kusy jiných havarovaných vozů. Funkcionáři tak chtějí po úmrtí britského pilota Justina Wilsona v seriálu IndyCar zabránit dalším tragédiím.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Justin Wilson přišel tragicky o život.

Článek

Bývalý jezdec formule 1 utrpěl vážné zranění hlavy v nedělním závodě v Pensylvánii, v němž ho několik kol před koncem zasáhly trosky soupeřova vozu. Wilson upadl do kómatu, z něhož už se neprobral, a v pondělí v nemocnici zemřel.

FIA už testovala různá řešení, včetně uzavíratelných kokpitů po vzoru stíhacích letounů, po nehodě Felipeho Massy z roku 2009. Brazilského pilota zasáhla při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska pružina uvolněná z jiného vozu a způsobila mu vážné zranění hlavy.

Žádný výrobce ale dosud nepřišel s řešením, u kterého by výhody jasně převážily nad nevýhodami. Nyní se testy zaměří na nová zařízení, která by neomezovala výhled z kokpitu a neuvěznila piloty uvnitř v případě, že se s monopostem přetočí na střechu.

Reklama