Hlavní obsah

Američan chystá ve vzduchu šílenost s bugynou. Jak to chce udělat, neví nikdo

Praha

Udělat salto vpřed na motorce? Velmi náročné. Udělat salto vpřed se stokilovou bugynou? Skoro nemožné. A právě o to se pokusí Američan Jimmy Blaze. „Vůbec nevím, jak to chce udělat. To je důvod, proč jsme ho sem pozvali. Chci vidět, jak to udělá," říká Marek Rejman, hlavní organizátor FMX Gladiator Games, který bude mít rovněž číslo – skok s autem. To vše bude k vidění v sobotu večer (19:00) v pražské O2 areně při 15. ročníku akce.

Jimmy Blaze se svou buginou.

Článek

Do vzduchu bude létat kde co. Front flip s bugynou by měl mít světovou premiéru. K vidění budou i mistři světa freestyle motokrosu – Libor Podmol z roku 2010 a Francouz David Rinaldo z roku 2013. Dále se představí populární Američan Nate Adams, jeden z nejlepších jezdců světa s nejvypilovanějšími triky.

Bude se opakovat let s autem. V minulém roce Rejman předvedl 15 metrový skok, nyní bude skok ještě delší. „V hale není prostor na chybu, mám z toho obavy," neskrývá Rejman. V sobotu večer vyjede s Mini Cooperem, který kromě speciálních tlumičů a rámu nemá žádnou další speciální úpravu. Za sebou má už šest skoků. Salto bude k vidění také se sněžným skútrem, převede ho Ital Jason Cesco. „V minulém roce tady málem zbořil pódium, teď chceme, aby ho nechal celé," dodal Rejman.

Jako stěžejní událost pro český freestyle motokros vidí FMX Gladiator Games Libor Podmol. „Na základě této akce jsem se rozhodl dělat tenhle sport. Jméno má ve světě obrovské," říká  Podmol, který má za cíl ukázat pražskému publiku trik Volt (otočka ve vzduchu nad motorkou) a svůj nový trik – Calafornia Roll (při nájezdu na rampu má jezdec nohu přes nohu a ve vzduchu se z této pozice přetočí).

V minulém týdnu mu na závodě mistrovství světa v Číně praskl na motorce rám, což se mu stalo zcela poprvé. „To už by se ale nemělo opakovat, rám jsme pořádně zpevnili," dodal český jezdec, který v Číně dokázal vyhrát a v seriálu mistrovství světa drží čtvrté místo.

Kromě něho špičkové triky předvede i Petr Pilník Pilát. Kvůli zranění v tréninku v březnu, při kterém přišel o žlučník a potrhal si játra, vynechal několik závodů. Nyní už je připraven. „Chci si vše užít hlavně s diváky. Vždycky je tady skvělá atmosféra," tvrdí Pilát, který v letošním roce vybojoval titul mistra Evropy a stal se i domácím šampionem. Z českých jezdců se představí ještě Martin Koreň, Matěj Česák, Zdeněk Fusek a Radek Bílek. Ze zahraničních hvězd Španěl Jose Miralles, Švéd Daniel Bodin, Italové Davide Rossi a Leo Fini, a Brit Jamie Squibb.

Vstupenky jsou ještě k dostání v sítích Ticketportal.

Reklama

Související témata: