Hlavní obsah

Motokárista Kout ovládl závod ME v Donningtonu a míří k obhajobě

Donnington

Motokárový jezdec Adam Kout ovládl druhý závod mistrovství Evropy kategorie superkart v Donningtonu a míří k obhajobě titulu. Šestadvacetiletý závodník byl v Británii nejrychlejší v kvalifikaci i obou soutěžních jízdách a osamostatnil se v čele pořadí šampionátu.

Foto: Vratislav Ondráček

Motokárista Adam Kout.

Článek

Kout v letošním seriálu vyhrál tři ze čtyř soutěžních jízd a vede s náskokem osmnácti bodů před německým rivalem Peterem Elkmannem, který v Donnigtonu skončil dvakrát třetí za domácím Liamem Morleym.

„Při úvodním podniku ve francouzském Ledenonu jsme ještě řešili některé technické lapálie, především s chlazením," svěřil se Kout, který ale v Donningtonu neměl soupeře. Největší potíže mu v první jízdě dělal domácí Liam Morley: „Využil toho, že jsem měl problémy s detonacemi v motoru a proto jsem musel zvolnit. Jezdil těsně za mnou, před sebe jsem ho ale nepustil."

Před druhým závodem Kout pošteloval motor a soupeřům ujížděl v průměru o sekundu na kolo, takže v cíli byl odmávnut s luxusním jedenáctisekundovým náskokem. Posunul se tak do čela klasifikace šampionátu. Ten končí počátkem srpna v nizozemském Assenu. „Je to můj oblíbený okruh, i když jsem na něm párkrát zažil pořádnou smůlu. K titulu by mělo stačit vyhrát jednu z jízd, ale půjdu do toho od začátku naplno," přislíbil Kout.

Mistrovství Evropy vyvrcholí začátkem srpna v Assenu. K obhajobě bez ohledu na výsledky soupeřů bude stačit českému jezdci vyhrát v Nizozemsku alespoň jednu jízdu.

Průběžné pořadí ME motokár:
1. Kout (ČR) 91
2. Elkmann (Něm.) 73
3. de Brabander (Belg.) 64
4. Morley (Brit.) 51
5. Maasmann (Niz.) 41

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint