Hlavní obsah

Penske má k 50. výročí trojnásobný triumf v IndyCar

Sonoma

Slavná automobilová stáj Penske oslavila 50. výročí své existence trojnásobným triumfem v zámořském formulovém šampionátu IndyCar. Titul získal Francouz Simon Pagenaud, který korunoval úspěšnou sezónu vítězstvím v závěrečném závodu v kalifornské Sonomě. Za ním v seriálu skončili týmoví kolegové Australan Will Power a Brazilec Hélio Castroneves.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Simon Pagenaud z Francie při závodě IndyCar v Sonomě.

Článek

Pagenaud šel do finále sezóny s náskokem 43 bodů před Powerem, ale místo taktické jízdy vybojoval páté letošní vítězství. Závěrečný závod byl dvojnásobně bodovaný, navíc si připsal bonus za prvenství v kvalifikaci.

"Myslím na to, jakou mám za sebou dlouhou kariéru. Začínáte v sedmi a musíte si projít spoustou věcí. Pamatuju si na svůj první závod na motokárách. Pršelo a já jel s otevřeným štítkem, protože mi helma neseděla," vzpomínal dvaatřicetiletý francouzský jezdec. "Pořád mám doma fotku. Beru to jako požehnání, že mohu žít svůj sen. V podstatě jsem si splnil všechny sny, co jsem měl," uvedl Pagenaud.

Loni ve své první sezóně v barvách Penske skončil v seriálu IndyCar jedenáctý. Jeho dosavadním nejlepším umístěním byla třetí příčka z roku 2013.

Powerovi poslední závod nevyšel a dojel až dvacátý. Pagenaud ho nakonec porazil o 127 bodů. Australan skončil na druhém místě v IndyCar už počtvrté. "Druhé místo není špatné vzhledem k tomu, jak jsem v šampionátu začal. Nakonec jsem vyhrál čtyři závody, byla to dobrá sezona," uvedl vítěz seriálu z roku 2014, který přišel o první letošní závod kvůli zdravotním problémům.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace