Hlavní obsah

MS motorek začalo na hladině brněnské přehrady. Předvedly se i holky

Miroslav HomolaPrávo

Krásné ženy, rychlé stroje a příjemná teplota vody brněnské přehrady. To vše čekalo odvážné závodníky z motocyklového seriálu mistrovství světa, které se jede o víkendu v Brně. Přesnou kopii brněnského Masarykova okruhu však měli pomocí gumových plovoucích bójí tentokrát postavenou na hladině. Na motorová prkna, což je mimochodem brněnský a původně celosvětově patentovaný vynález, na kterém jezdí řada celebrit světa například piloti F1 Sebastian Vettel a Lewis Hamilton nebo bývalý jezdec rallye Sébastien Loeb, zpěvák Justin Timberlake a mnoho dalších.

Jakub Kornfeil na voděVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek
Fotogalerie

Jak startují profesionálky

Ani jeden z nich však nemá jezdeckým uměním a výkony v závodech v tomto rychle se rozmáhajícím sportu (jetsurf) na Jakuba Kornfeila, který sedlá na okruzích motocykl v závodech Moto 3.

Ten je totiž v jetsurfu světovou jedničkou a v Brně spolu s dalšími kolegy závodního týmu s rychlými vodními prkny dělal svým okruhovým kolegům před prvními jízdami instruktora. Na vodu se vydali například početní Italové Pasini, Bastianni, Morbidelli a další, odvahu ukázali i Němec Volger, či Švýcar Lüthi a mimo řady dalších se samozřejmě nenechal zahanbit ani nejpopulárnější brněnský závodník Karel Abraham.

„Prkno zkouším podruhé a musím přiznat, že se mi to dost líbí," uvedl Abraham, kterého mohli počestní fanoušci na hrázi přehrady vidět poprvé v neoprenu, ve kterém jela i řada dalších jezdců.

Ne všem se však dařilo rychlé prkno hned osedlat a tak to museli zkoušet i na několikrát. Všichni se to ale pochvalovali, protože pády z něj na rozdíl od motorek nebolí, a navíc stroj s bezpečnostním lankem na ruce okamžitě zastaví provoz.

„Ve strojích je však značný rozdíl. Jiné motory mají takzvaná rekreační prkna, která běžně prodáváme a která jsme také půjčili zájemcům z řad závodníků, jiné jsou skutečně ostré stroje, které jezdí například i Kuba Kornfeil jako náš nejlepší jetsurfový jezdec. je to stejné, jako přesedlat z pohodové cestovní mašiny na okruhovou závodní," přiblížil jeden z vynálezců prkna Martin Šula, který se k instruktáži připojil také.

Reklama

Související témata: