Hlavní obsah

Motocyklista Brabec byl třetí v Hungarian Baja, Prokop pátý

Veszprém

Motocyklový jezdec Jan Brabec obsadil třetí místo v závodě Hungarian Baja, osmém díle Světového poháru cross country rallye. Mezi automobily byl Martin Prokop pátý a Miroslav Zapletal šestý.

Foto: Big Shock Racing

Jan Brabec na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Pro Brabce byl stejně jako pro Prokopa, který ale světový seriál absolvuje celý, 15. ročník maďarské soutěže přípravou na Rallye Dakar. Pilot týmu Big Shock Racing zaostal o téměř 22 minut za nejrychlejším Slovákem Štefanem Svitkem. Na startu byla i Olga Roučková, která skončila šestá v kategorii čtyřkolek.

Závod zkomplikovala průtrž mračen. Trať ve vojenském prostoru u maďarského města Veszpém se během páteční noci proměnila v blátivou stoku plnou ostrého kamení. A motorkářům, kteří startovali až po kamiónech a automobilech, dala zabrat.

„Třetí místo v závodu Světového poháru je parádní, mám z něj radost. Dobrý výsledek se mi navíc povedlo zajet v blátě, které nemám rád, a na těžké dakarské motorce," popisuje Jan Brabec.

Evropské závody bere jako ideální trénink na Dakar. „Po maďarském víkendu mám na kontě dalších 400 závodních kilometrů na dakarce a nové zkušenosti. Zažil jsem, co motorka dokáže v mokrém terénu a musím přiznat, že nebylo snadné ji pokaždé zkrotit. Udělal jsem dvě chyby, které mě stály dost času a sil, když jsem stroj vytahoval z bláta," dodává Brabec.

Voda sahala až do poloviny nádrže

V pátečním prologu dojel dokonce druhý, se ztrátou 3 vteřin za slovenským soupeřem a současně kamarádem Štefanem Svitkem. Během sobotní noci přišla silná průtrž mračen, která trať proměnila k nepoznání. „Ráno jsem odjížděl do etapy v pláštěnce a během dopolední jízdy mi voda několikrát sahala až do poloviny nádrže. Během odpoledního závodu už byla trať lepší a i mně se povedlo zrychlit," líčí Brabec.

Podpořit týmového kolegu přijel také Martin Macík, který zdejší trať dobře zná. „Letos jsem do Maďarska přijel jen na výlet, podpořit Brabčáka, který si vedl opravdu dobře. Příště ale budeme zase závodit oba. Už 30. srpna nás čeká Baja Poland," říká Macík, pilot kamiónu týmu Big Shock Racing.

Prokop je v průběžném pořadí SP třetí a ani v Maďarsku se mu nepodařilo snížit odstup na vedoucího Poláka Jakuba Przygonského a Vladimira Vasiljeva z Ruska, kteří jej oba porazili. V okolí Veszprému byl nejrychlejší Španěl Nani Roma.

Reklama