Hlavní obsah

Premiér popoháněl jezdce kupředu, Bříza neměl čas se bát

PRAHA

Pražský rallyesprint je tradiční tečkou za automobilovou soutěžní sezónou a za volantem, ale především na horkých sedadlech spolujezdců se objevují různé celebrity. Už podruhé usedl na horké sedadlo vedle Václava Pecha premiér Mirek Topolánek. Po příjezdu na Strahov se protáhl mezi trubkami ochranného rámu Toyota Corolly WRC a spěchal si dát v klidu cigárko.

Foto: PRÁVO/Milan Maliček

Mirek Topolánek na místě navigátora při Pražském rallyesprintu

Článek

"Druhý start, druhé vítězství. To je fajn. Je to těžké, Trněného fabie jede dobře. Vašek byl spokojený, prý jsem četl perfektně rozpis i tam, kde jsme netrénovali. Pro mne je to skvělé odreagování, správný adrenalin, mám to rád," usmíval se šéf české vlády Mirek Topolánek a vůbec nechtěl záludnosti rallye srovnávat se složitostmi sestavování vlády. "Jsem rád, že mohu být na pár hodin z politiky pryč," dodal.

"Opravdu četl trať perfektně. Dokonce mě honil, abych jel rychleji. Užíváme si to. Se svým stálým spolujezdcem Petrem Uhlem bych nebyl rychlejší," souhlasil Václav Pech, staronový mistr ČR v rallye, spokojený s pátým vítězstvím na TipCars Pražském rallyesprintu. "Tato Toyota Corolla WRC se nedá s mým loňským Fordem Focus WRC srovnat. Je z roku 1998, Focus byl o čtyři roky mladší, to je znát. O to je vítězství cennější."

Bříza měl famózní pocity

Polovinu soutěže koukali pozdější vítězové pomyslně na výfuk Škody Fabie WRC Karla Trněného. "Je to dobré. Nepřipouštíme si, že nás honí premiér. Hlavně to auto řídí Vašek Pech a ten je hrozně rychlý, ještě to bude boj," říkal spokojeně a nic zlého netuše před prvním strahovským okruhem Karel Trněný. Odpoledne měl úplně jiné pocity... "Na čtvrté rychlostní zkoušce nám při brzdění praskla poloosa. Udělali jsme hodiny a skončili ve svodidlech. Když jsem to chtěl dostat ven, spálil jsem spojku, a sotva jsme projeli cílem, auto se vzňalo," popsal situaci kolem svého odstoupení Trněný.

Titul mistra republiky v rallyesprintu letos vybojoval Josef Semerád. Na horké sedadlo posadil hokejového šampióna, mága v brance Sparty a nyní jejího generálního manažera Petra Břízu. "Byla to moje první rallye v životě. Pocity mám famózní, s hokejem se to nedá srovnat, tohle je jiný adrenalin. Na sedadle spolujezdce mívám strach, ale s takovým mistrem volantu, jakým je Josef Semerád, na to nebyl ani čas. Ohromně mě to strhlo," říkal gólman.

Lacko se nestačil divit

Zatímco jediná z českých miss na startu Lucie Váchová jezdila s Martinem Melounem s fabií ve druhé polovině startovního pole, Adam Lacko z Internet Expres Prima Teamu, mistr okruhů a krotitel trucků, se při premiéře v rallye nestačil divit... "Nevím, jak s touhle fabií jedu rychle, nemám srovnání, ani jsem netrénoval... Co? Kdy a kde mám píchat?" rozesmál okolí dotazem poté, co jej spolujezdec a manažer Roman Seidl upozornil, že musejí do časové kontroly. Ale v cíli se vešel do elitní desítky.

Vedle Miroslava Fišera usedl opět žokej Josef Váňa, horké sedalo si vyzkoušel i moderátor Aleš Háma a s fabií bavili na trati diváky také Dalibor Gondík a Otakar Brousek mladší. "Paráda, užívali jsme si," libovali si v cíli. I jim především na Strahově tleskalo přes deset tisíc mírně zmrzlých fanoušků.

Reklama

Související témata: