Hlavní obsah

Kopecký je po životní sezóně spokojen

PRAHA

Nejnabitější sezónu v kariéře má za sebou český automobilový jezdec Jan Kopecký. Čtyřiadvacetiletý pilot z Kostelce nad Orlicí se letos představil v deseti závodech mistrovství světa v rallye a třikrát se prosadil na bodované pozice. Životní výsledek zajel v Katalánsku, kde obsadil páté místo.

Foto: www.czechrallyteam.com

Jan Kopecký při testu před Tureckou rallye.

Článek

Kopecký tak může být s rokem 2006 spokojen. "To také jsem. Chtěli jsme několikrát bodovat a podařilo se nám to třikrát. A páté místo ze Španělska je výsledkem z říše snů," řekl Kopecký v rozhovoru pro ČTK po návratu z Británie, kde světový šampionát v neděli skončil.

Bývalému okruhovému jezdci se navíc podařilo vyhrát v MS tři rychlostní zkoušky: dvě v Německu a jednu na Sardinii. "Přesvědčil jsem se, že i nejlepší jezdci jsou jen lidi a dají se porazit," prohlásil. Czech rally team Škoda Kopecký navíc těmito výsledky dokázal, že fabia WRC je konkurenceschopné auto. "Fabia má na to, aby jezdila do desátého či pátého místa," řekl Kopecký.

Problémy na začátku každé rallye

Ne vše se ale českému týmu povedlo. Chybná volba pneumatik první den Německé rallye připravila Kopeckého o šanci na vynikající výsledek. Po zlepšení v druhém a třetím dnu skončil sedmý. Kopecký však přiznal, že problémy měl prakticky na začátku každé rallye. "Začátky nejsou zrovna nejlepší. Pokud pojedeme i příští rok mistrovství světa, musíme s tím něco udělat," řekl.

Podobné problémy měl prý před lety i v českém šampionátu, když přesedl z okruhových speciálů do rallyeového vozu. "Dvě tři vložky mi trvalo, než jsem se rozkoukal, a pak jsem to ve zbytku soutěže doháněl. Postupem času se nám to podařilo odstranit. Musíme si vzpomenout, jak se nám to podařilo," pousmál se Kopecký. Pomoci by mu měly i zkušenosti, které v mistrovství světa stále získává.

Pokračování v lednu v Monte Carlu

Další start v MS by si měl připsat již v lednu, kdy v Monte Carlu začne nový ročník šampionátu. Další program týmu však ještě oficiálně zveřejněn nebyl. "Našim cílem je zopakovat letošních deset startů na evropském kontinentu. To bychom chtěli zrealizovat. Věřím, že jasno bude co nejdříve, ale nejjasnější vše bude, až sjedeme v Monte Carlu z rampy," podotkl Kopecký.

Existuje i možnost, že by Kopecký v příštím roce spolupracoval s rakouským týmem Red Bull Škoda. "Je to otázka spíše na vedení obou týmů. Je ale pravda, že jednání probíhala," uvedl Kopecký, nic dalšího ale neprozradil. Každopádně v nadcházejících dnech budou mít všichni u Kopeckých napilno a budou se snažit zajistit nadcházející sezonu. "Odpočinu si až o vánočních svátcích. Snad," dodal Kopecký.

Reklama

Související témata: