Hlavní obsah

Tomeček poškozený kamión opraví, ale až po třetí etapě

MÁLAGA

Nepříliš vydařený start do dakarské rallye má za sebou český pilot kamiónu Tatra Tomáš Tomeček. Od sobotní první etapy totiž pokračuje s poškozeným pohonem pravého předního kola a hned na úvod ztratil na čelo kategorie kamiónů více než 100 minut. Jeho odstup od nejlepších se zřejmě prohloubí i v pondělí, neboť opravu poškozené části vozu plánuje Letka Racing tým až v cíli dnešní třetí etapy.

Foto: Letka Racing Team

Tatra Tomáše Tomečka na trati 1. etapy 29. ročníku Rallye Dakar.

Článek

"Dnešní etapu absolvujeme, podobně jako celý nedělní přejezd, v konfiguraci 4x3 a bez možnosti dohušťování pravého předního kola za jízdy. Po příjezdu do bivaku se přes noc pokusíme o výměnu kloubového hřídele pravého předního kola," uvedl Tomeček na svých na oficiálních internetových stránkách.

Problém by to prý být neměl, neboť zkušený jezdec přesně ví, v čem spočívá problém. "Musíme vyměnit kloubový hřídel. Nezbývá nám než doufat, že všechno klapne, že se oprava zdaří a budeme moci pokračovat dále," přál si Tomeček před startem dnešní první africké etapy. V úterý by totiž mohl být chybějící pohon 4x4 velkou komplikací. "Další etapa vedoucí z Ar-Rašídíje do Varzázátu již slibuje duny, se kterými bychom bez plnohodnotného předního pohonu mohli mít problémy," vysvětlil Tomeček.

Jeden z trojice českých účastníků v kategorii kamionů poškodil svůj speciál při nárazu v jedné ze zatáček na úzké cestě prvního dne. Původně to sice vypadalo, že se nejedná o nic vážného, ale o pár kilometrů dále se ukázalo, že tatra má poškozený disk kola. Po provizorní opravě Tomeček společně s Ladislavem Lálou a Vojtěchem Morávkem dojeli do cíle, klasifikováni však byli až na 66. pozici. Ta jim patřila i před startem dnešní třetí etapy. Nedělní program byl totiž pro kamiony s ohledem na úzké cesty zrušen.

Reklama

Související témata: