Hlavní obsah

Český rallyeový šampionát bude počtvrté zahájen v Rakousku

PRAHA

Počtvrté v historii bude český šampionát v automobilových soutěžích zahájen v Rakousku. Úvodním dílem mezinárodního seriálu bude od čtvrtka 25. ročník Jänner rallye. Na rozdíl od minulých let ale nepůjde o "sněhovou" rallye; teplé počasí totiž udělalo čáru přes rozpočet i rakouským pořadatelům a kvůli jarním teplotám není v okolí Freistadtu po sněhu ani památky.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Václav Pech za volantem vozu Mitsubishi Lancer EVO IX

Článek

"Ještě do konce minulého týdne ukazovaly předpovědi počasí na to, že by do začátku rallye mohlo sněžit. Ovšem podle současné předpovědi je téměř jisté, že jubilejní rallye zůstane letos bez sněhu. Mělo by však pršet, takže to bude klouzat a soutěž bude těžká," uvedl tiskový mluvčí Jänner rallye Armin Holenia v oficiální zprávě.

Prvenství z loňského roku obhajuje rakouský šampión Raimund Baumschlager, který v minulosti těžil z dobré znalosti trati. Letos je však situace otevřenější a favoritů je celá řada.

Z českých jezdců pomýšlejí na nejvyšší mety mistr republiky Václav Pech, Vojtěch Štajf, Josef Semerád, Pavel Valoušek či Václav Arazim. Mezi rakouská želízka pak vedle Baumschlagera patří Achim Mörtl, Franz Wittmann junior a bez šancí není ani Němec Hermann Gassner.

Na téměř 150 přihlášených posádek čeká od čtvrtka do soboty osmnáct rychlostních zkoušek dlouhých 285 kilometrů. Po úvodní divácké supererzetě absolvují jezdci v pátek dalších deset měřených úseků a v sobotu zbývajících sedm. Vítězná posádka bude známa kolem 17. hodiny.

Reklama