Hlavní obsah

Kresta: Focus může Citroën porazit

Radek MalinaPrávo

Jediným českým jezdcem, který měl místo jezdce v továrním týmu v mistrovství světa je Roman Kresta. Předminulá sezóna v barvách Fordu už je však zapomenuta. Po loňské pozici testovacího pilota se spolupráce pro letošní rok ještě více omezila, přesto zůstává borec pocházející z Trnavy u Zlína stále jedním z nejzasvěcenějších lidi v Česku. A jak tedy vidí světový šampionát v roce 2007? KOMENTÁŘ ROMANA KRESTY

Foto: www.romankresta.com

Roman Kresta

Článek

"Jede více aut než v minulé sezóně, takže jednoznačně bude mistrovství světa zajímavější," třicetiletý pilot. "Bude hodně napínavé sledovat, jak do šampionátu vstoupí Citroën. Ale podle mého soudu měli dostatek času, aby nové auto připravili. Podle informací, které mám, testovali velmi tvrdě. Vlastně celý minulý rok," přemítá o stavu stroje C4 WRC, která má nahradit legendární Xsaru WRC

Kresta upozorňuje, že Ford hodlá se svým Focusem WRC zaútočit na dominantní pozici francouzského soka. "Ford rozhodně bude chtít obhájit titul ve značkách. A hodlá sesadit i Loeba. Nic nenechávali náhodě. Zaměřili se především na testování na asfaltu, protože tam měli ve srovnání s Citroënem handicap. Takže nastavení pro tenhle povrch se věnovali skutečně hodně," vypráví Kresta.

Je přesvědčený, že Grönholm může Loebovo mistrovské tažení přerušit. "Ford už má auto dostatečně odzkoušené. V minulé sezóně několikrát odstoupil kvůli mechanickým závadám nebo ho v konečném účtování soutěže odsunuly na druhé místo. Ale teď je Forcus mnohem více připravený po technické stránce a nastavení bude určitě dokonalejší," přemítá Kresta.

Přestane Subaru paběrkovat?

Předpokládanou sílu Citroënu v nové C4 vidí i jako jistou slabinu. "Xsara byla dokonalá. Těžko se nahrazuje auto, které bylo na absolutním vrcholu. Určitě mají C4 dostatečně otestovanou na asfaltu, ale co se týče šotoliny, tak se vyjadřují poměrně zdrženlivě," nechává nahlédnout do zákulisí Kresta. Handicap Loeba, který se vrací do šampionátu po zlomenině ruky po čtyřměsíční odmlce, nepovažuje za důležitý. "Sébastien je natolik silný, že se na něm ta pauza nepodepíše. Myslím, že bude ve své tradiční formě. Vysoké formě."

S velkým očekáváním vzhlíží k výkonům Subaru, které v minulé sezóně paběrkovalo. Od titulu Solberga v roce 2003 totiž tým spíše stagnuje. "Jejich Impreza je velkou neznámou. Auto je z loňského roku, jenže mají nové pneumatiky. Solberg si nemůže stroj vynachválit a hodně si věří, ale nastavení musí být ve srovnání s předešlými lety hodně odlišné. Jsem zvědavý, jak se s tím vypořádají," říká Kresta.

Je potěšen, že v šampionátu je tolik soukromých týmů, protože konkurence vzroste. Nebude to boj jen pro pár vyvolených. "Hodně nevyzpytatelní budou Argentinci," myslí si jeden z nejlepších českých jezdců. Tuší, že velmi rychlý bude Rakušan Stohl, který z Peugeotu 307 přesedlal do Xsary.

"Má obrovské zkušenosti. Vždyť absolvoval přes sto soutěží. To musí být někde znát. A nové auto je hodně rychlé," upozorňuje Kresta. "To samé platí o Gallim. Prostě ti soukromníci budou mít velmi kvalitní auta, což zaručuje kvalitu," říká Kresta.

Reklama

Související témata: