Hlavní obsah

Kopecký: Chtěl bych být lepší než v loňské sezóně

Karel FeltSport.czPrávo

Deset podniků rallyeového šampionátu pojede letos český jezdec Jan Kopecký. V rozhovoru pro deník Právo říká, že jeho cílem je vylepšit umístění z loňského ročníku.

Foto: www.czechrallyteam.com

Jan Kopecký při testu před Tureckou rallye.

Článek

Jak se cítíte na startu MS při slavné Rallye Monte Carlo?

Perfektně, jsem nažhavený. Tato prestižní soutěž tradičně startuje světový šampionát a mnohé naznačí o celé sezóně. Pro úspěch uděláme maximum.

V Evropě panuje teplé počasí, poznamenalo to tratě rallye?

Řekl bych, že hodně, protože na jihu Francie jsou v noci teploty kolem čtyř stupňů Celsia a přes den lehce šplhají přes desítku. Nikde na trati není sníh ani led, jen ve vyšších polohách najdete zbytky podél silniček. Pořadatelé však udělali některé úpravy, takže letos bude Rallye Monte Carlo rychlejší než v minulosti.

Udělali jste v zimě nějaké úpravy na vaší Škodě Fabii WRC?

Musíme se striktně držet homologace, takže jsme mohli provést jen malé změny, ale věříme, že budou k lepšímu. To se však pozná až v průběhu soutěže.

Kolik rallye ze seriálu mistrovství světa máte letos v programu?

Stejně jako loni jich chci odjet deset. Pro zabezpečení startů stále sháníme finanční podporu, ale měli bychom se do rozpočtu vejít.

Na co si věříte?

To nelze nikdy dopředu odhadnout. Náš rozpis, který jsme udělali s Filipem Schovánkem tady v Monte Carlu, vypadá velmi dobře, sedí mi. V celém šampionátu bych chtěl být lepší než loni, kdy jsme skončili čtrnáctí. Rozhodně chci získat víc bodů a dojíždět častěji vpředu.

Určitě sledujete dění kolem sebe, jaká je konkurence?

Rozhodně větší, než v minulé sezóně. Do šampionátu se vrátil s plným továrním zabezpečením Citroën a nové vozy C4 vypadají velice dobře. Na startu je i hodně vozů Citroën Xsara, které jsou stále výborné. S vylepšeními přišly samozřejmě i týmy Subaru i Mitsubishi.

Koho považujete za největší favority šampionátu?

Samozřejmě Sébastiena Loeba s citroënem, Marcuse Grönholma s fordem a Pettera Solberga se subaru. Mým největším favoritem na titul je opět Loeb. Je tu i několik nových či dosud méně známých jmen, ale podstatné je, že největší hvězdy zůstaly.

A vy?

Já se budu snažit se mezi nimi neztratit.

Reklama

Související témata: