Hlavní obsah

Loeb zvýšil na Monte Carlu náskok, Kopecký osmý

Úřadující mistr světa Sébastien Loeb po dopoledním zvolnění vyhrál dvě ze tří následujících rychlostních zkoušek na Rallye Monte Carlo a zvýšil svůj náskok v čele. Francouzská jednička továrního týmu Citroën vede po absolvování druhé etapy o 25,2 sekundy před stájovým kolegou Danim Sordem ze Španělska.

Článek

Po celkově osmi erzetách si v první světové rallye sezóny polepšil český jezdec Jan Kopecký s fabií na bodované osmé místo.

Vítěz předchozích tří ročníků MS Loeb ztratil v dopoledních třech vložkách velkou část ze svého třiadvacetisekundového náskoku, který si vybudoval ve čtvrtek. Sordo se k němu přiblížil až na necelých sedm sekund, polední přestávka ho však v jeho nástupu zbrzdila. Hned v první odpolední erzetě na něj Loeb najel 17 sekund a později ještě náskok mírně zvýšil.

"Dani jede velmi dobře. Musel jsem se dostat do tempa. Jinak jsem ale spokojený. Zítra si budu náskok udržovat," citovaly internetové servery Loeba, jenž si odbývá premiéru s novým vozem C4, jenž nahradil úspěšnou Xsaru.

Kopeckému hořely brzdy

Již s větším odstupem za oběma citroëny se pohybuje obhájce loňského triumfu Marus Grönholm, který na třetím místě ztrácí minutu a čtvrt na Loeba. Vicemistr světa s fordem si stejně jako jeho kolega a krajan Mika Hirvonen stěžoval na volbu pneumatik. "Měl jsem trochu měkké pneumatiky. Udělali jsme chybu už před začátkem rallye. Nečekali jsme takové podmínky," řekl finský pilot.

Kopecký se posunul o jedno místo po výpadku Rakušana Manfreda Stohla, který měl problémy s brzdami svého peugeotu a v průběhu dne klesl z šesté příčky až mimo první desítku. Brzdy neměl v pořádku ani český jezdec, jenž si odpoledne postěžoval, že mu brzdy hoří. "Už je to v pořádku. Museli jsme ale doplnit brzdovou kapalinu. Úplně vyvřela," řekl Kopecký po skončení pátečního programu.

První rallye sezóny pokračuje v sobotu šesti vložkami, po nichž už bude znám vítěz. V neděli je totiž na programu pouze divácká supererzeta v Monaku.

Výsledky - po 2. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:57:41,1
2. Sordo (Šp./Citroën) -25,2
3. Grönholm (Fin./Ford) -1:15,7
4. Atkinson (Austr./Subaru) -2:30,3
5. Hirvonen (Fin./Ford) -2:47,5
6. Gardemeister (Fin./Mitsubishi) -2:54,2
7. P. Solberg (Nor./Subaru) -3:05,6
8. Kopecký (ČR/Škoda) -3:45,5
...
19. Prokop (ČR/Citroën) -16:21,1

Reklama

Související témata: