Hlavní obsah

Macka překvapilo, jak dobře si na Dakaru vedl

Lépe, než sám před 29. ročníkem Rallye Dakar čekal, skončil ve slavném pouštním závodu český motocyklista Martin Macek. Už před startem soutěže měl osmatřicetiletý jezdec smělé plány a chtěl se při svém premiérovém startu předvést v dobrém světle, v neděli byl pak v senegalské metropoli klasifikován na patnáctém místě absolutního pořadí.

Foto: www.cyrildespres.com

Ilustrační foto

Článek

Lepšího výsledku dosáhl z českých zástupců pouze v roce 1998 Stanislav Zloch, který byl tehdy desátý.

"Já jsem nadmíru spokojen. Nečekal jsem, že by se mi podařilo dostat se mezi patnáctku nejlepších. Je to nádherný pocit a budu to hodně dlouho rozdýchávat. Hrozně se těším domů a myslím si, že bude s kamarády co oslavovat," řekl Macek v rozhovoru pro Českou televizi. Vyplatila se mu tak sázka na úvod rallye, kde se chtěl posunout mezi nejlepší a jejich zkušenosti pak využít v Africe.

Jízda v písku a v dunách byla podle něj největším kladem rallye. "Vyzkoušel jsem si to poprvé v životě. Záporem byli mrtví, které viděl," přiznal Macek. I letos si totiž legendární pouští rallye vyžádala dvě oběti z řad motocyklistů. "Asi to ale k tomu patří. Nikdo se nad tím nepozastavuje a ani se neruší etapy. Berou to jako součást této nejtěžší rallye světa," řekl bývalý endurový reprezentant a dvojnásobný mistr Evropy.

Před startem soutěže měl prý největší obavy z pádů ve vysokých rychlostech. "Hodně lidí mě před tím varovalo. Když člověk jede pořád přes sto, tak je to nepředstavitelné. Čekal jsem na ten první pád, jestli to rozdejchám, nebo ne. Samozřejmě přišel. Nebylo to tak hrozné, ale člověk na to musí být připravený," uvedl Macek, jenž nechce chybět na startu Dakaru v příštím roce.

Již v průběhu rallye přiznal, že mu Yamaha přislíbila tovární podporu, pokud dojede do cíle a udrží své výborné postavení.

Reklama

Související témata: