Hlavní obsah

Loprais: Tatra schytala pořádné rány

Petr Dufek (Dakar)Sport.czPrávo

Třetí místo vybojoval na legendární Rallye Dakar český jezdec Aleš Loprais. "Ve skutečnosti byla premiéra za volantem mnohem těžší, než jsem si ji loni představoval ze sedadla navigátora," řekl po závodě deníku Právo synovec Karla Lopraise.

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais s Petrem Gilarem ozdobili svou tatru v závěrečné etapě Rallye Dakar českou vlajkou.

Článek

Když váš strýc Karel Loprais před startem tvrdil, že můžete dojet i třetí, leckdo se tomu usmíval. Věřil jste v takové umístění?

Když závodíte, tak musíte ve skrytu duše věřit tomu, že se vyrovnáte i těm nejlepším. Ale ve skutečnosti byla premiéra za volantem mnohem těžší, než jsem si ji loni představoval ze sedadla navigátora.

Při pohledu na šrámy na autě se zdá, že jedete velmi razantním stylem, bez ohledu na techniku. Není to příliš riskantní?

Hlavně kabina tatry schytala pořádné rány. Mechanici měli po nocích co opravovat. Nemyslím si, že se k technice chovám nešetrně. Jen chci jet co nejrychleji. Tatra vždy vynikala spolehlivostí, ale Dakar stále zrychluje. Musíme držet krok. Větvím a roští se kolikrát nevyhnete.

Čím to, že jste v závěru soutěže dokázal tak zrychlit?

Viděl jsem, že soupeři stále častěji a déle opravují. Jejich technika byla unavená možná víc než naše. A já jsem se dostal do skvělého tempa. Najednou jsem cítil větší jistotu, prostě jsem se rozjel.

Odměnou jistě byly pocity při triumfální jízdě k rampě u Růžového jezera. Jak jste se cítil?

Skvěle. I strýc Karel mě pochválil a toho si moc vážím. Říkal, že jedu ostře, ale že se to tak dneska musí. Moc mě těší, že tatra, jejíž přípravu během roku vede bratranec Leo, byla tak dobře nachystaná. Mám z výsledku obrovskou radost!

Reklama

Související témata: