Hlavní obsah

Pech chce konečně zvítězit i na Šumavě

PRAHA

Úřadující český šampión v automobilových rallye Václav Pech již ve své kariéře vyhrál prakticky všechny velké domácí soutěže, většinu z nich několikrát, jedno prvenství mu ale ve sbírce chybí: ještě nikdy neprojel jako první cílovou rampou Rallye Šumava v Klatovech. Věří však, že po tomto víkendu to už platit nebude. Dvaačtyřicátý ročník této soutěže bude druhým podnikem domácího mezinárodního mistrovství.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Václav Pech za volantem vozu Mitsubishi Lancer EVO IX

Článek

"Je to velká výzva. Je to jediný velký závod, který jsme s Petrem (Uhelem) ještě nevyhráli. Navíc ho považujeme za domácí, protože je to nejbližší závod vedle Plzně, kde bydlím," řekl Pech v rozhovoru pro ČTK. Jeho nejlepším umístěním na Šumavě bylo druhé místo v roce 2003, dvakrát byl třetí a například v loňské sezoně až šestý.

Podle třicetiletého pilota je klatovská soutěž jedna z nejtěžších v seriálu. "Vzhledem k podmínkám, které na trati panují. Šumava má nádherné a hlavně těžké rychlostky především na Vimpersku. Například ráno mohou být zledovatělé, a přitom se bude muset například jet na suchých pneumatikách, protože trať může být vyschlá a budou tam pouze ledové plotny v zatáčkách," podotkl čtyřnásobný český šampion.

Souboj s Krestou

Pech vstoupil do sezóny vítězstvím na lednové Jänner rallye v Rakousku, tentokrát však bude mít o jednoho velkého soupeře víc. Do Klatov se přihlásil i Roman Kresta. "Jsem rád, že se přihlásil. Když stoupá konkurence, tak to všechny více baví," řekl Pech, jenž bude startovat se stejným vozem jako někdejší tovární jezdec Fordu.

Oba usednou do nejnovějšího produkčního Mitsubishi Lancer, oba vozy bude navíc připravovat Charouz racing systém. "Podmínky budou naprosto srovnatelné. Roman pojede s mým starším vozem a budeme se lišit asi jen ve značce pneumatik," uvedl. Svou touhu po vítězství však nechce hned na začátku přehnat. "Budu se snažit vstoupit do rallye rozumně, ale konkurence bude velká a já se nechci pohybovat někde vzadu," podotkl Pech.

Do celkového pořadí zřejmě hodně promluví i počasí. Před několika dny to vypadalo, že se Šumava pojede na sněhu, déšť a následná obleva však podmínky opět změnily. "To mě neznervózňuje. Hodně bude záležet na ledových špionech a v tom mám obrovskou výhodu, že mi ho dělá táta a za ty roky jsme sehraní. Navíc on mi vždy označí nebezpečná místa. Uvědomuji si ale, že to závod ztěžuje," dodal Pech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články