Hlavní obsah

Švédskou rallye vede obhájce Grönholm, Kopecký třináctý

Obhájce loňského triumfu a celkově čtyřnásobný tamní vítěz Marcus Grönholm na fordu vede po úvodní etapě Švédskou rallye, druhý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích. Český jezdec Jan Kopecký s fabií je po osmi rychlostních zkouškách třináctý.

Článek

Na zasněžených tratích v okolí Karlstadu si Fin Grönholm vybudoval jedenáctisekundový náskok před mistrem světa Sébastienem Loebem. Francouz na citroënu se v průběhu dneška propracovával vpřed pořadím po čtvrteční spíše exhibiční supererzetě, v níž obsadil až 21. místo.

V relativně vyrovnaném pořadí dělí prvních pět jezdců zhruba půlminuta. Na dalších místech za Loebem jsou norští bratři Solbergové. Bývalý mistr světa Petter na subaru ztrácí na Grönholma 22,6 sekundy, jeho bratr Henning s fordem ještě o pět více.

Švédská rallye je tradiční doménou skandinávských pilotů, Kopecký je na 13. místě čtvrtým nejlepším jezdcem z těch, kteří nepocházejí ze severu Evropy. Na Grönholma, jenž v pondělí oslaví devětatřicáté narozeniny, má Kopecký ztrátu 2:55 minuty.

Prioritou je získání zkušeností

Podle šéfa týmu Josefa Kopeckého panuje zatím s vystoupením posádky Czech rallye teamu relativní spokojenost, a to i přesto, že si pilot se svým spolujezdcem stěžovali na ztrácející se trakci vozu na zledovatělých úsecích rychlostních zkoušek. "Chceme dopadnou lépe než loni, ale měřítkem nejsou pouze časy dosahované v loňském roce, ale i výsledky dalších mladých pilotů, kteří na rozdíl od Jana mají mnohdy k dispozici nejmodernější tovární vozy specifikace WRC," podotkl Josef Kopecký v oficiální tiskové zprávě týmu.

Pro sobotní program se posádka rozhodla upravit nastavení vozu, které by ji mělo pomoci se zlepšit. "Ačkoliv by Jan velmi rád zvýšil své tempo na tratích rychlostních zkoušek, jednoznačnou prioritou zůstává absolvování celé Švédské rallye a získání co největšího množství zkušeností na velmi těžké zimní soutěži," dodal.

Druhý český jezdec Martin Prokop startující netradičně s mitsubishi je zatím pětačtyřicátý, v redukovaném pořadí produkčních vozů mu patří třinácté místo.

Švédská rallye pokračuje v sobotu druhou etapou, kterou tvoří sedm rychlostních zkoušek.

Výsledky - po 1. etapě:
1. Grönholm (Fin./Ford) 1:05:21,3, 2. Loeb (Fr./Citroën) -11,1, 3. P. Solberg (Nor./Subaru) -22,6, 4. H. Solberg (Nor./Ford) -27,9, 5. Hirvonen (Fin./Ford) -31,0, 6. Gardemeister (Fin./Mitsubishi) -34,9, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) -2:55,0, 45. Prokop (ČR/Mitsubishi) -26:28,5.

Reklama

Související témata: